5x vakantievibes in eigen land

Een vakantie in het buitenland is in deze tijd helaas niet meer zo vanzelfsprekend zoals dat we gewend zijn, maar dat betekent nog niet dat de zomer gecanceled is! In ons eigen Nederland zijn er talloze plekken waar je een vakantiegevoel van krijgt. Charity tipt ons de plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken!

Charity Comvalius is pas afgestudeerd als bouwkundige en houdt ontzettend van reizen. De afgelopen drie jaar heeft ze heel Nederland doorgereisd, op zoek naar ‘onontdekte plekken’ met behulp van haar studenten-OV. Deze zoektocht legt ze nu vast in een interactieve bundel met 50 plekken die je moet bezoeken in Nederland, dat later dit jaar uitkomt.

Bubbelle

Foto: Ayyoeb Ichaarine

Stel je voor: je ligt op een heerlijk kussen, in een érg comfortabel en knus bed. Je kijkt niet naar een wit plafond, maar naar de zonsondergang die langzaam verandert in een donkere betoverende hemel. Na het tellen van honderden sterren val je in slaap en word je na een aantal uur gewekt door zachte zonnestralen en zingende vogels. Het klinkt als een sprookje, bijna te mooi om waar te zijn…. maar, niets is minder waar!

In Luddeweer, een Gronings dorp met 21 huizen, wordt een hele bijzondere en vooral unieke slaapplaats verhuurd: de Bubbelle, een grote luchtbel ingericht als luxe kamer.

Het slapen in een bubbel is al fascinerend genoeg, maar dat in combinatie met één en al natuur is next level.

Het Blotevoetenpad

Foto: Ayyoeb Ichaarine

‘Het Blotevoetenpad’ of eigenlijk: ’t Blôde Fuottenpaad. De naam zegt het al: schoenen uit en gaan! Op je blote voeten lopen door modder, zand, water en gras kun je doen in Opende, Groningen. Het idee voor dit pad is geïnspireerd door het verhaal van een mevrouw die vroeger hetzelfde pad liep van haar huis naar de kerk.
Het pad bestaat uit twee routes. De korte route is 1,4 km lang. Voor de echte avonturiers is er de langere route van iets minder dan 4 kilometer. Tijdens het wandelen kom je van alles tegen; bizons, vogels, een uitkijktorentje en dat allemaal terwijl je omringd bent door groen. Je kunt ook terecht bij de Theetuin voor een warme kop thee en appeltaart na afloop. Of vooraf, we don’t judge.


Pyramide in Austerlitz

Foto: Ayyoeb Ichaarine

Op de Utrechtse Heuvelrug staat een herinnering uit de Franse tijd in Nederland: de enorme Pyramide van Austerlitz. Deze is niet gemaakt door Egyptenaren, maar door Franse soldaten.
 In 1804 werd er een soldatenkamp opgericht en geleid door de Franse generaal De Marmont. De soldaten oefenden voor de volgende strijd, maar verder was er niet veel te doen als afleiding.

De generaal bedacht een project: het bouwen van een piramide. Hij werd in 27 gebouuwd. De Pyramide is in 2007 opgeknapt en er is een trap gebouwd naar de top waardoor deze nu toegankelijk is voor publiek en een geweldig uitzicht biedt.

Romeinse Catacomben

Foto: Ayyoeb Ichaarine

Ongeveer 100 jaar geleden kon lang niet iedereen een leuke stedentrip maken. Een reis naar Rome was voor de meeste mensen onmogelijk, maar voor Jan Diepen, zoon van een rijke textielfabrikant, niet. Tijdens zijn luxe tripjes naar Rome ontwikkelde hij een grote fascinatie voor de mooie Romeinse catacomben.

Jan wilde de mensen thuis graag de catacomben laten zien, maar (online) foto’s delen was toen nog geen ding. Dus wat doe je dan? Je maakt het 1 op 1 na! Hij ging aan de slag met de beroemde architect Pierre Cuypers (je weet wel, die van het centraal station van Amsterdam) en creëerde een replica van de ondergrondse gangen in Valkenburg.

Tot op de dag van vandaag kan je onder begeleiding 25 meter onder de grond terecht om deze ondergrondse gangen te bekijken. Je reist echt even terug in de tijd terwijl je het eeuwenoude gevoel van claustrofobie ervaart in ons eigen kleine stukje Rome.

Boomkroonpad

Foto: Ayyoeb Ichaarine

Boswandelingen zijn erg rustgevend, maar soms heb je net iets extra’s nodig. Probeer het eens 25 meter de lucht in en beleef het bos vanuit Tarzan zijn perspectief! Je slingert niet aan lianen, maar je loopt langs de toppen van de bomen. Dit bijzondere pad is te vinden in de Drentse bossen en is een attractie van Buitencentrum Boomkroonpad.
Hoogtevrees? Of heb je gewoon liever de aarde direct onder je voeten? Dan is een ondergrondse tocht door de worteltunnel ook erg leuk! Hiernaast zijn er ook verschillende ‘reguliere’ fiets- en wandelroutes door het bos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *