Staat je identiteit los van de plek waar je geboren bent?

Staat je identiteit los van de plek waar je geboren bent? In de vierdelige serie ‘Ik Kóm Niet Uit Sri Lanka’ onderzoekt Dinja Pannebakker het belang van weten waar je vandaan komt.

Dinja is in Sri Lanka geboren, maar werd geadopteerd toen ze een paar weken oud was. Ze voelt zich op en top Nederlands, maar haar omgeving blijft haar herinneren aan haar roots. “Als iemand me aanspreekt op mijn Sri Lankaanse uiterlijk, besef ik dat mijn roots niet in Nederland liggen”.

In de documentaire voert Dinja verschillende gesprekken met haar omgeving. Dinja’s zoektocht begint op haar werk bij radiostation FunX, waar haar collega’s zich wél verbonden voelen met hun roots.

Hetzelfde geldt voor Nuwan, een oude vriend van Dinja die tegelijkertijd met haar is geadopteerd uit Sri Lanka. Het zet Dinja aan het denken, omdat zij hun afkomst wel zien als een belangrijk onderdeel van hun identiteit. “Iedereen lijkt ervan overtuigd te zijn dat ik mijn roots nodig heb. Is het echt zo gek dat ik daar helemaal niet mee bezig ben?”, vraagt ze zichzelf af.

Er volgen meer gesprekken, onder andere met haar ouders en haar hoogzwangere vriendin Nicky. Ook bezoekt ze een adoptiecoach die haar adviseert contact te zoeken met andere geadopteerde mensen uit Sri Lanka.

Check hieronder de eerste aflevering van Ik Kóm Niet Uit Sri Lanka

Ik Kóm Niet Uit Sri Lanka is vanaf  2 september elke maandag te zien op het YouTube kanaal van NPO 3. De serie wordt in zijn geheel op 19 januari 2020 om 23.30 uur uitgezonden op NPO 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *