Djura Hight: ‘Ik voel gewoon de urge om de schoonheid van het vrouwelijke lichaam te verbeelden!’

Djura’s werk is zoals ze zelf zegt een ‘lopend onderzoek’ naar haar zelfbeeld.

Bij Alien Mag hechten we veel waarde aan jong vrouwelijk talent. Of je nou zingt, gedichten schrijft of tekent: wij bieden graag een podium aan jonge creatievelingen. Ook gefeatured worden? Mail ons je werk naar info@alien-mag.com en wie weet zie je jouw werk terug op de website!

Alien Mag: Wat voor artiest ben je?
Djura: Ik ben een kunstenaar in verschillende vormen. Mijn creativiteit uit ik in schilder- en tekenkunst, dans en muziek.

Welke thema’s behandel je in je werk en waarom vind je het belangrijk om die thema’s te bespreken?
Djura: Al mijn kunstwerken maken deel uit van een lopend onderzoek naar mijn eigen zelfbeeld. Ik streef naar eigenliefde, zelfacceptatie en het ownen van je lichaam. Mijn onzekerheden, groei en de bijhorende emoties druk ik in kunst uit.

Ik heb een lange tijd geworsteld met een laag zelfvertrouwen, door pesterijen en het niet conformeren aan sociaal maatschappelijke normen. Mijn lage zelfbeeld belemmerde mij op sociaal vlak; omdat ik niet wist wie ik was, wist ik ook niet wat ik in het leven wilde. Het lukte me niet om te presteren op school, het achterna jagen van mijn dromen lukte ook niet, omdat ik er niet in geloofde. Mijn eigen zelfbeeld belemmerde me om in mijn volste potentie te leven.

Ik vind het belangrijk om open te zijn over deze thema’s omdat ik weet dat er heel veel mensen zijn die ook kampen met een laag zelfbeeld. Het zou mooi zijn als iedereen een manier vindt om de perceptie van zichzelf in positieve zin te veranderen. Onze percepties van onszelf zijn gekleurd door de emotionele ervaringen die we hebben gehad. Ons zelfbeeld ontwikkelt zich door een  samenspel van culturele idealen, levenservaringen en opmerkingen van anderen. Het resultaat hiervan is een vervorming van de werkelijkheid. Zoveel is verbonden met hoe je jezelf ziet, het controleert ons gedrag, onze houding en hoe we ons verhouden tot anderen.

Ik zie in je werk veel vrouwfiguren, waarom is dat?
Djura: Ik heb altijd een fascinatie gehad voor vrouwelijke vormen. Al van kleins af aan was ik me heel erg bewust van de schoonheid van het vrouwelijke wezen. Als ik mijn tekeningen van vroeger bekijk, dan zie je ook haast nooit een mannelijk figuur. Nu schilder ik mijn eigen lichaam in verschillende levensfases en transformaties die ik doormaak. Ik schilder mijn lichaam zoals het nu is, maar ook zoals ik het zou willen zien. Bepaalde vrouwfiguren nemen ook een uitdagende houding aan in mijn werk, ik streef ernaar om ook diezelfde uitstraling en zelfverzekerdheid te hebben. Het vrouwelijke lichaam is in al haar vormen prachtig en ik voel gewoon de urge om deze schoonheid te verbeelden!

Wat betekent creatief zijn voor jou?
Djura: Creatief zijn is krachtig! Creatief zijn is genieten! Creatief zijn is het creëren van iets dat groter dan jouzelf is. Creatief zijn is het vermogen om onzichtbare dingen te zien. En als jij jouw visie kunt verbeelden, precies zoals jij het in gedachten had, dan geeft dat een onbeschrijfelijk heerlijk gevoel!

 

Nieuwsgierig naar ander werk van kunstenaar Djura Hight? Check haar insta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *