Quarantine & selfcare

In de huidige crisis is het voor velen een challenge om goed voor jezelf te zorgen. De redactie van Alien Mag geeft haar persoonlijke selfcare tips & tricks. Spread the self-love! 

Grafisch vormgever Sarafina
“Matcha, matcha, matcha. Ik weet niet meer wanneer ik voor het eerst matcha at of dronk, maar ik weet nog wel dat ik meteen om was. Sindsdien kan ik echt genieten van een matcha latte, cake of ijs. Ik eet of drink het niet elke dag, ik wil namelijk niet dat het op een dag mijn neus uitkomt. Ik houd het speciaal, maar door deze situatie drink ik vaker een matcha latte. Het geeft comfort en brengt mij terug naar de wat leukere tijden – een klassiek voorbeeld van escapisme. Ik reisde afgelopen zomer naar Zuid-Korea en Japan en heb toen echt mijn buik vol kunnen eten met matcha producten. Van noodles tot ijs – life was good!

Ik neem echt mijn tijd om matcha latte te maken. De tijd ervoor nemen geeft mij rust en de kans om weer even in het heden te zijn. Ik vlieg vrij snel naar het verleden of toekomst en verdrink dan als het ware in mijn gedachten. Ik kan mezelf echt gek maken soms. Het is voor mij echt belangrijk om te aarden en in het hier en nu te zijn. Focussen op wat ik op dat moment doe in alle rust, helpt mij daarbij.

Je hebt niet veel nodig voor matcha latte met havermelk: ongeveer een halve theelepel matcha poeder, melk (naar keuze) en water. Verdere benodigdheden zijn een matcha klopper, een kom, een glas en een melkklopper.”

Redacteur Ilham
“Tijdens mijn solo backpackreis in Zuid-Oost Azië drie jaar geleden deed ik een meditatie retreat in de wondere omgeving van Noord-Thailand. Ik waande me in een waar meditatie walhalla tussen de bergen en bananenbomen. De dagen stonden volledig in het teken van rust, reinheid en regelmaat. In totaal hadden we zo’n drie meditatiemomenten per dag. We mediteerden op verschillende plekken in de natuur: langs de rivier of in het bamboe boshuisje.

Eenmaal terug in Nederland was het lastig om mijn meditatie routine bij te houden, maar langzaamaan ben ik weer begonnen door middel van handige meditatie apps zoals Headspace en YouTube filmpjes. Door elke dag de tijd te nemen voor een meditatie, kan ik mezelf aarden in het nu.

In onze maatschappij zijn we gewend om de hele dag ‘aan’ te staan. Een onophoudelijke stroom aan informatie en prikkels vraagt continu onze aandacht. Vooral in deze hectische tijd, waarin we meer dan ooit tevoren werken via onze apparaten en overspoeld worden met corona-nieuws, is het belangrijk om balans te creëren. Door elke dag tijd te nemen voor meditatie, schenk ik aandacht aan mezelf en mijn binnenwereld. Alles wat je aandacht geeft groeit. Ik zie meditatie daarom als een cadeautje aan mezelf.”

 

Founder Aminanta
“Op de een of andere manier merk ik dat ik in deze crisis nog productiever ben dan normaal. Dat zou je kunnen zien als iets goeds, ikzelf merk dat het voor overprikkeling en stress zorgt. Mijn hoofd zit vol met ideeën en oneindige to do lists en soms lijkt het alsof ik nooit klaar ben met werken.

Het helpt om gedachtes, hoe klein ook, op te schrijven. Je zou het kunnen zien als een therapeutisch dagboek waar je alles in kwijt kunt. Dingen die je nog moet doen, dromen voor de toekomst, herinneringen die je blij maken. Je verplaatst als het ware je gedachtes van je hoofd naar papier, wat voor meer rust zorgt. Er zit niet echt een structuur in, je schrijft het eerste wat in je opkomt.”

 

Redacteur Naima
“Sinds een paar maanden lees ik weer veel. Vroeger verslond ik boeken aan de lopende band, maar door sociale media en allerlei andere dingen maak ik er geen tijd meer voor. Dit jaar begon ik aan een nieuwe studie. Eén van mijn studiegenoten had al-tijd een boek bij zich. En ook elke week een nieuwe. Ik werd er jaloers van en voelde me schuldig over het feit dat ik zoveel boeken liet verstoffen in mijn kast. Ik werd geconfronteerd met mijn eigen incompetentie om mijn hobby te onderhouden. In mijn hoofd draaide er een knop om en pakte een boek op van Haruki Murakami waar ik in 2018 was begonnen (de aankoopbon had ik als boekenlegger gebruikt). Na drie dagen was hij uit.

Nu probeer ik elke dag op z’n minst een paar pagina’s te lezen. Het grappige is, is dat het helemaal niet moeilijk is om er tijd voor te maken. Ik herontdekte mijn liefde voor lezen en die wil ik niet nog eens kwijtraken. Het kalmeert me, ik steek er iets van op én zit veel minder op sociale media. De laatste boeken die ik las waren vooral non-fictie. Ze gingen over hoe je een goed leven leeft, marktwerking, en correspondentschap in het Midden-Oosten. Ik was toe aan iets lichts en schattigs en daarom lees ik nu To all the boys I loved before van Jenny Han. Ik schaam me een beetje als ik dit vertel, maar dat leg ik naast me neer. Ik voel me weer zestien als ik dit lees. Precies de leeftijd die ik had toen ik voor het eerst gek werd op lezen.”

 

Co-founder Imane
“Sporten is voor mij een moment om te relaxen, ik kan er al mijn energie in kwijt. Voor de quarantaine deed ik dit meermaals per week in de sportschool.  Juist op mijn drukste dagen is sporten voor mij een uitweg geweest om even tot mezelf te komen.

Sinds we in quarantaine zitten, zijn die twee uurtjes sporten voor mij nog essentiëler. Even mijn gedachten op standje nul, genieten van de frisse lucht en vrijheid die ik al die tijd als zelfsprekend beschouwde (natuurlijk allemaal volgens de richtlijnen van het RIVM).

Voor iedereen thuis: geniet van beweging, een wandeling of een energieke bootcamp waarin je al je energie kan pompen, maar doe dit altijd alleen. Missing the company? Neem je vrienden mee tijdens je work-out met een videocall om toch een beetje samen te zijn.

Als laatste wil ik meegeven dat je vooral in tijden als deze aan je medemens moet denken. We are in this together, dus denk aan elkaar, praat met elkaar en stay safe!”

Een reactie op “Quarantine & selfcare”

  1. Fabiënne schreef:

    Verschrikkelijk is dat he? De hele dag aan staan. Prikkels vliegen je om de horen. Laten wij met zijn alle die balans proberen te vinden en onze energie in de juiste dingen proberen te stoppen. Lief voor onszelf zijn. Een dag doorkomen in deze tijd is al voldoende! Liefs en mooi artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *