Still beautiful: het project dat Midi leerde haar littekens te accepteren

Littekens op je lichaam, en toch van jezelf houden. Hoe doe je dat?
In het videoportret Still Beautiful leert Midi Kwakwa (21) weer van zichzelf te houden, praat ze over onzeker zijn en uitkijken naar de toekomst.

Bij Alien Mag hechten we veel waarde aan jong vrouwelijk talent. Of je nou zingt, gedichten schrijft of tekent: wij bieden graag een podium aan jonge creatievelingen. Ook gefeatured worden? Mail ons je werk naar info@alien-mag.com en wie weet zie je jouw werk terug op de website!
Midi: Ik was 15 jaar toen ik werd gediagnostiseerd met colitis (een chronische ontsteking aan de dikke darm red.). Het heeft lang geduurd om te praten over wat ik toen meemaakte. Dit jaar vond ik een manier. Ik hoop dat dit project anderen helpt realiseren dat schoonheid van binnenuit komt en dat niets onmogelijk is, als je maar blijft geloven.

Alien Mag: Waarom vond je dat het tijd was om te praten over je colitis?
Midi: Colitis is en zal voor altijd een groot deel van mijn leven zijn. Ik heb altijd al geweten dat ik mijn verhaal moest vertellen om vrij te kunnen zijn. Voordat ik naar Nederland verhuisde vond ik het moeilijk om mezelf open te stellen naar anderen en te praten over mijn ziekte. Naar Nederland verhuizen gaf me een gevoel van kracht, dit is waarom ik van deze quote houd:

“You can’t heal in a place where you got sick.”

Ik heb zoveel beautiful souls ontmoet, met in het bijzonder een meisje met wie ik me echt verbonden voel. Zij had paniekaanvallen en ondanks dat we elkaar niet goed kenden, voelde het goed om onze verhalen te delen, om samen te huilen. Het was de eerste keer dat er iemand was die een soortgelijke ervaring had en begreep waar ik mee zat en waar ik doorheen ging, zelfs nadat het beter ging.

Mijn vrienden zijn degenen die me empoweren. Hun verhalen inspireerden me om mijn verhaal te vertellen, waardoor ik ook weer anderen kon inspireren.

Waarom had je moeite om van jezelf te houden?
Mijn ziekte zorgde er voor dat ik steeds dunner werd. Als ik naar mijn vriendinnen keek zag ik mooie jonge vrouwen; als ik naar mijn lichaam keek zag ik het lichaam van een kind.

Niemand mocht mijn lichaam of litteken zien.

Waar gaat ‘Still Beautiful’ over?
Midi: Het Project Still Beautiful is geïnspireerd op het nummer Holy van Jamila Woods. We hebben allemaal wel eens van die dagen dat je niet lekker in je vel zit. Misschien komt het door een puistje, door het zien van je love handles of een litteken dat je voor iedereen verborgen houdt. Het is belangrijk om te weten dat we zelfs op die dagen nog steeds mooi zijn!

Hoe ben je in contact gekomen met videograaf Motilayo Williams?
Midi: Dat is een heel apart verhaal; ik moet er wel bij zeggen dat ik niet in toeval geloof.

Mijn vrienden en ik hebben ooit een korte film gemaakt waar een scene in voorkwam waar je mijn litteken kon zien. Het eindresultaat was niet zo mooi – we zijn ook amateurs – en dus besloten we de littekenscene eruit te knippen.

Een paar weken later ontving ik een bericht van Motilayo via Instagram. Ze vertelde me dat ze me al een tijdje volgde en zag dat ik naar Nederland was verhuisd. Of ik met haar wilde werken. Ik was in love met haar eerdere werk, dus natuurlijk zei ik geen nee tegen een kans als deze.

Nadat ik het storyboard ontving van Motilayo, schrok ik van hoe veel soortgelijke ideeën we deelden. Iets vertelde me dat dit mijn kans was om mijn verhaal te vertellen en anderen te empoweren. Een paar weken later schoten we Still beautiful.

Wat leerde dit project jou?
Midi: Acceptatie en zelfliefde is de eerste stap naar het vinden van je innerlijke rust. Dat huilen helend werkt voor het lichaam. Het is belangrijk om jezelf te omringen met positiviteit. Luister naar muziek, creëer kunst en lees boeken die je ziel voeden.

“Ik zie mijn verhaal als een reis. Een mooie reis, omdat ik het pad van vrede, liefde en acceptatie koos.”

Als je het punt bereikt dat je je lichaam met al haar flaws accepteert, dan kan niemand dat nog van je afpakken. Door dit project leerde ik hoe belangrijk het is om jezelf lief te hebben. Tijdens het filmen voelde ik me mooi, ik was helemaal verliefd op mezelf – terwijl Motilayo rondliep in mijn kamer, iemand die ik niet kende. De liefde die ik voor mezelf had was veel groter dan de angst om veroordeeld te worden.

Benieuwd naar Midi’s werk? Check haar Instagram. Motilayo’s werk kun je vinden via motilayowilliams.com

 

Foto- en videograaf: Motilayo Williams

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *