The Hate U Give: een verhaal dat iedereen aangaat

In The Hate U Give beschrijft auteur Angie Thomas een verhaal dat helaas voor veel Amerikanen de dagelijkse realiteit is.

The Hate U Give in het kort
Starr woont samen met haar ouders, broer en broertje in de wijk Garden Heights. Als tiener die opgroeit in het armoedige Garden Heights maar naar school gaat in een rijke buitenwijk is het voor Starr een uitdaging om haar balans te vinden tussen de twee werelden.

Het verhaal van Starr begint in Garden Heights waar zij haar jeugdvriend Khalil tijdens een huisfeest tegenkomt. Dan breekt er een gevecht uit waarna Starr en Khalil samen het feest verlaten. Khalil biedt aan om Starr naar huis te brengen. Starr stemt toe, maar dan worden de twee tijdens de autorit, al luisterend naar Tupac, aangehouden door de politie….

“Williamson Starr gebruikt geen straattaal (…). Straattaal maakt haar “ghetto”.

Waarom The Hate U Give een must read is
Het boek houdt zich bezig met thema’s zoals vriendschap, interraciale relaties, familiebanden, identiteit en activisme. Geïnspireerd door de Black Lives Matter movement is The Hate You Give een aangrijpend verhaal. De New York Times bestseller is geschreven door de Afro-Amerikaanse auteur Angie Thomas en biedt een kijkje in de wereld in éen van de vele Afro-Amerikaanse gezinnen ten tijde van civiele onrust in Amerika.

“Williamson Starr bijt haar tong wanneer iemand haar irriteert zodat niemand zal denken dat zij de ‘angry black girl’ is.”

Hoewel het boek een Afro-Amerikaanse hoofrolspeler heeft, zijn er ook vele herkenbare uitspraken voor de Nederlandse diaspora. Desalniettemin is het een jeugdroman voor iedereen ongeacht huidskleur, afkomst en leeftijd. Zware onderwerpen worden afgewisseld met humor en popcultuur referenties maken de thema’s herkenbaar en actueel.

“Ik heb te veel selfies van hem op mijn telefoon waar hij zijn ‘light skin face’ geeft; halfgesloten ogen en opgetrokken wenkbrauwen.”

Dankzij het succes van het boek zal vanaf 21 februari 2019 de verfilming van The Hate U Give met Amandla Stenberg als Starr Carter en Regina Hall als haar moeder te zien zijn in de Nederlandse bioscopen.

Check hieronder de trailer van The Hate U Give.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *