Vijf boeken die iedere feminist moet lezen

Op zoek naar een goede feminist read? No worries! Boekenliefhebber en activist Aicha Hamdi (24) stelde een top vijf samen van haar favoriete boeken over feminisme, afwisselend van verhalen over zusterschap tot aan krachtige statements over het uiten van boosheid.

Photo door Min An van Pexels

Door: Aicha Hamdi

Aicha leest in haar vrije tijd veel boeken over feminisme, socialisme, racisme en andere maatschappelijke vraagstukken. Haar feminisme is gevormd door haar Tunesische roots en haar gevoel voor rechtvaardigheid. Daarnaast is ze bestuurskundige. Dit zijn haar favoriete boeken over feminisme.

1. Fonkelend van Woede – Soraya Chemaly

In feministische kringen wordt vaak gesproken over hoe mannen niet het volledige spectrum aan emoties hebben leren uiten en wat voor effect dat heeft op hen en op vrouwen om hen heen. Chemaly laat in dit boek de andere kant zien, namelijk welk essentieel gevoel vrouwen leerden onderdrukken. Zoals het boek al zegt gaat het over woede en boosheid uiten. Zij laat zien dat vrouwen hier niet alleen op de werkvloer en thuis mee benadeeld worden, maar welke interne en medische klachten vrouwen hiervan ondervinden en op welke manieren zich dat uit. Voor een ieder die wil weten waarom feminisme anno 2019 in het westen nodig is: lees dit boek!

2. Your silence will not protect you – Audre Lorde

Als zwarte lesbische vrouw biedt Audre Lorde een ander perspectief aan de feministische beweging die vroeger enkel witte vrouwen een podium gaf. Haar verhalen centreren andere vrouwen en daarmee ook andere verhalen. In dit boek doet ze dat door middel van korte essays en gedichten die over onderwerpen als zusterschap, de transformatie van stilte naar taal en actie, het gebruiken van woede als instrument. Daarmee tracht Lorde andere vrouwen niet ‘een stem te geven’ zoals dat vaak wordt gezegd, maar om vrouwen van kleur te herinneren aan de krachten die zij al hebben zodat ze die zelf gaan gebruiken en inzetten.

3. Hoofddoek en maagdenvlies – Mona Eltahawy

In dit boek kaart de Egyptisch-Amerikaanse schrijfster Mona Eltahawy het seksisme van beide culturen aan. Enerzijds heeft ze het over westers seksisme, dat in haar geval samengaat met islamofobie en racisme. En terwijl ze erkent dat dit speelt, zegt ze anderzijds niet te willen zwijgen over het seksisme van moslimfundamentalisten.

Een statement dat haar veel kritiek oplevert, is haar standpunt over de bedekking van het vrouwelijk lichaam. In tegenstelling tot ‘keuzefeminsime’ wil Eltahawy achterhalen welke ideeën ten grondslag liggen wanneer een vrouw iets zegt te willen en welk effect het op haar heeft. Denk bijvoorbeeld aan de burka. Eltahawy wilt weten hoe komt het dat sommige vrouwen het willen dragen en welk effect heeft het op hen wanneer ze hiervoor kiezen. Is een vrouw volledig vrij in haar keus wanneer ze iets zegt te willen of liggen daar geïnternaliseerde patriarchale ideeën achter?

4. Women, race & class – Angela Y. Davis

Zoals de titel suggereert bespreekt activiste en schrijfster Angela Davis in dit boek de drie elementen en intersecties van geslacht, ‘ras’ en klasse: hoe is het om een zwarte vrouw te zijn die ook nog eens financieel benadeeld is? Daarnaast bespreekt zij welke vrouwen in welk tijdperk een belangrijke rol hebben gespeeld. Dit doet zij door bij de slavernij te beginnen en te eindigen bij de huidige samenleving. Een erg belangrijk boek omdat het heel goed laat zien hoe het heden is gevormd door het verleden en welke mensen daar een bijdragen aan hebben geleverd.

5. Lieve Ijeawele, of Een feministisch manifest in vijftien voorstellen – Chimamanda Ngozi Adichie

Adichie schreef dit boek voor haar vriendin die met de vraag ‘hoe kan ik mijn dochter feministisch opvoeden?’ kwam. De vijftien voorstellen die zij doet gaan van ‘wees een compleet mens’ tot ‘leer haar kritisch zijn tegenover taal’. Daarmee probeert Adichie duidelijk te maken dat een feminist zijn niet alleen gaat over het bestrijden van de loonkloof, maar vooral gaat om het bekritiseren en veranderen van de dagelijkse gewoontes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *