Zo halen deze jonge sporters het beste uit zichzelf: Rani Malhoe

In deze serie praten we met jonge sporters over omgaan met prestatiedruk, blessures en het beste uit jezelf halen. Vandaag spreken we tennisser Rani Malhoe (15).

Alien Mag: Vertel eens over de club waar je speelt.
Rani: Ik train al sinds mijn achtste bij de Delftse TennisBond. Mijn zus ging me voor, ik volgde later. Ik herinner me dat ik wel eens de racket van mijn zus pakte en wild om mee heen sloeg – het zag er niet uit, maar zo begon mijn tennisloopbaan.

Ik tennis drie keer in de week en daarnaast doe ik ook aan conditietraining. Meestal duren die trainingen anderhalf uur of langer.

Het was dus je zus die je aan het tennissen kreeg?
Rani: Eigenlijk wel. Ik ging altijd met mijn moeder mee als mijn zus wedstrijden moest spelen en zag hoe leuk het hele gebeuren was.

Mijn zus en ik spelen vaak samen. In onze vrije tijd zijn we vaak te vinden op de tennisbaan. De zussen Serena en Venus Williams zijn onze voorbeelden. Zij zijn heel sterk in hun spel – hen zien spelen motiveert enorm. Mijn zus en ik worden wel eens met hen vergeleken, haha.

Wat is je meest memorabele sportmoment?
Rani: Twee jaar geleden was er een toernooi voor jongeren onder de veertien (KNLTB Master toernooi Leiden) en ik was een van de acht geselecteerde deelnemers. Toen ik dat toernooi ook nog eens won voelde dat als een echte prestatie.

Is tennissen op hoog niveau iets wat je ambieert?
Rani: Ik wil zo goed mogelijk worden, maar ik merk dat het veel energie van me vergt om professioneel te kunnen tennissen. Ik zou dan andere dingen moeten opgeven… Ik speel fanatiek piano en schaak ook (Rani speelt Schaak Grandprixtoernooien). Mijn grootste passie blijft tennis, dus ik zou het ervoor over hebben, maar ik zou het niet helemaal willen opgeven.

Ben je een goede verliezer?
Ran: Ik houd mezelf groot als ik verlies, maar van binnen baal ik enorm. Je speelt om te winnen en als je dan verliest leg je vaak de schuld bij jezelf. Ik denk altijd aan wat er beter had gekund, maar uiteindelijk accepteer ik het.

Het helpt om tegen jezelf te blijven zeggen dat je door moet gaan. Wat mij ook altijd helpt is het het nummer Freedom van Beyoncé opzetten. De zin“I’ma keep running ‘cause a winner don’t quit on themselves”  blijft altijd hangen in mijn hoofd.

Hoe merk je dat tennis heeft bijgedragen aan je ontwikkeling?
Rani: Tennis heeft me sterker gemaakt! Je speelt alleen, dus alles wat je doet moet van jou komen. Je ontwikkelt jezelf daardoor op meerdere fronten. Als het niet goed gaat tijdens een wedstrijd, ga ik bij mezelf te rade. Wat gaat er niet goed? Hoe word ik beter? Dit pas ik ook toe in mijn dagelijks leven.

Hoe ga je om met stress?
Rani: Zowel op de tennisbaan als op school probeer ik rationeel te denken. Is het wel terecht dat ik me druk maak, vraag ik me vaak af. Meestal probeer ik de druk te verdelen door alles punt voor punt te doen. Door kleine stappen te  voelt de druk wat minder heftig. Vaak lijkt het alsof elke minuut is volgepland, maar als ik naar mijn dag kijk realiseer ik me dat dat wel meevalt.

Waar hoop je jezelf over een paar jaar te zien?
Rani: Ik zit nu in de vijfde klas van het gymnasium, volgend jaar heb ik examens met extra vakken als Chinees en Spaans. Hierdoor train ik minder dan ik zou willen. Als ik hoger op de jeugdranglijst wil komen moet ik naast meer trainingsuren maken ook ranglijsttoernooien blijven spelen.

Na de middelbare school zou ik graag Economtrics & Economics BSc (economische wetenschap) willen studeren. Mocht ik toch besluiten om naar het buitenland gaan, dan zal dit een tussenjaar worden waarin ik me focus op tennis.

 

Fotograaf: Heleen Kosse

Een reactie op “Zo halen deze jonge sporters het beste uit zichzelf: Rani Malhoe”

 1. Ger schreef:

  Geweldig Rani

  Door mensen zoals jij mis ik DTB
  DTB mis ik sowieso .
  Heb er met mijn familie een heerlijke tijd gehad.

  Groetjes Ger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *