Zo halen deze jonge sporters het beste uit zichzelf: Vanessa Susanna

Voetballer Vanessa Susanna (20) is aan het herstellen van een enkelblessure.
Lopen kan ze wel, maar draaien en schieten zit er voorlopig niet in voor de spits van RSC Anderlecht.

In deze serie praten we met jonge sporters over omgaan met prestatiedruk, blessures en het beste uit jezelf halen. Vandaag spreken we voetballer Vanessa Susanna (20).

Alien Mag: Wat is er met je voet gebeurd?
Vanessa: Ik ben door mijn enkel gegaan tijdens een training. Toen voelde ik al dat het niet goed zat. Ik voelde mijn tenen niet meer, kon mijn voet niet bewegen, niks.

Als je door je enkel gaat, ben je er doorgaans zo weer bovenop. Maar bij mij duurde het zó lang, dat ik me begon af te vragen of er niet meer aan de hand was. Uiteindelijk bleken mijn beide enkelbanden gescheurd te zijn.

Hoe gaat het nu met je?
Vanessa: Ik ben nu aan het herstellen. Ik train niet met de groep, maar revalideer bij de fysio van de club. Ik ben daar elke dag.

Bij de fysio doe ik aan kracht- en conditie-oefeningen, terwijl ik nog last heb van mijn enkel. Het is zwaarder dan een gewone voetbaltraining, Maar het moet wel, want je kunt niet teveel conditie verliezen. Ik moet in vorm blijven totdat ik weer op het veld kan staan.


Ben je niet bang dat je door een blessure nooit meer kan voetballen?
Vanessa: Nee. Daar ben ik niet bang voor. Als het gebeurt, dan had het zo moeten zijn. Het is trouwens ook niet echt iets waar ik over nadenk.

Eerst zat ik er wel erg mee. Ik moest veel wedstrijden aan me voorbij laten gaan. Wedstrijden tegen Ajax, FC Twente – daar had ik bij willen zijn. Iedere week dacht ik: volgende week kan ik weer meedoen. Maar na drie maanden was ik nog niet hersteld en dat was een enorme teleurstelling.

Nu ik aan het revalideren ben, probeer ik minder aan die teleurstellingen te denken. Dat heb ik nu achter me gelaten. Ik ga er gewoon voor!

Wat heeft het spelen op hoog niveau je tot nu toe gebracht?
Vanessa (veert op van enthousiasme): Goed dat je deze vraag stelt! Wow, wat een wereld! Laat ik het zo zeggen: ik leerde goed op mezelf te letten. Hoe kom ík verder? Hoe ga ík het halen? Niet iedereen heeft het beste met je voor of steunt je, dat heb ik wel geleerd.

De voetbalwereld kan soms heel intens zijn. Je moet goed om kunnen gaan met druk, anders kun je niet op dit niveau blijven voetballen. Als je je snel laat kleineren, ga je het niet redden in deze wereld.

Klinkt heftig.
Vanessa: Ja, ik merk dat ik vaak anders word behandeld dan anderen. Ik heb het gevoel dat ik me nóg meer moet bewijzen, de rest hoeft dat niet. Dat vind ik zo jammer.

Toen ik net in het wereldje kwam, schrok ik daar wel van. Het is echt ieder voor zich. Nu ik wat ouder ben, kan ik er beter mee omgaan. Ik train niet vijf keer in de week om me te laten tegenhouden door mensen die zeggen dat ik iets niet kan.

War doe je als je er helemaal doorheen zit?
Vanessa: Ik praat meestal met mijn moeder over mijn ervaringen. Zij waarschuwt me altijd voor zulke situaties, ze weet hoe het is. Maar weet je, ik laat me daardoor niet tegenhouden. Je moet gewoon in silence moven. Door dit soort dingen ga ik juist méér vlammen.

Op welk vlak wil je nog groeien binnen je sport?
Vanessa: Ik wil mentaal sterker worden. Dat is met voetbal ontzettend belangrijk! Als je vroeger iets vervelends tegen me zei, kon ik daar lang mee zitten. Ik werd boos en raakte uit mijn concentratie.

Ik moet leren om dingen te laten gaan, niet meer te reageren op anderen en focussen op waar ik mee bezig ben. Dat is iets waar ik naartoe wil werken. Ik ben al op de goede weg, maar het kan nog beter.

Waar hoop je jezelf over een paar jaar te zien?
Vanessa: Ik wil graag bij een buitenlandse club spelen. Manchester City of Chelsea bijvoorbeeld. Alles wat de mannen hebben, hebben de vrouwen daar ook. Erkenning, hogere salarissen. Op momenten waarop ik denk ‘waar doe ik het voor?’ herinner ik mezelf eraan dat ik verder moet kijken. Ik weet dat ik het kan, zo erg geloof ik in mezelf.

 

Fotograaf: Heleen Kosse

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *