Deborah kan alles aan

Deborah Moreno (20) is een Instagrampersoonlijkheid dat stereotypen over schoonheid doorbreekt. De Rotterdamse wil een boegbeeld zijn voor jonge vrouwen met vitiligo, een aandoening dat witte vlekken achterlaat op de huid als gevolg van depigmentering.

In samenwerking met fotograaf Andre Morgan eerden we Deborah en haar roep om je anders zijn te accepteren.

Deborah: Ik kreeg op jonge leeftijd vitiligo. Het was echt uit het niets, ik kreeg ineens vlekken op mijn huid. Ik wist op dat moment dat mijn leven enorm zou veranderen. Die gedachte maakte me verdrietig, omdat ik wist dat mijn lichaam nooit meer de oude zou zijn. Vanaf dat moment probeerde ik er alles aan te doen om de vlekken weg te werken, ik wilde gewoon niet zo zijn.

Ik heb mezelf nooit echt lelijk gevonden. Wel was ik heel onzeker. Om zo min mogelijk op te vallen droeg ik truien met lange mouwen en weigerde ik broeken te dragen met korte broekspijpen. Er zijn vaak dagen geweest waarop ik huilend naar mezelf in de spiegel keek en dacht: waarom ik?

Ik was op een gegeven moment helemaal klaar met mezelf te verstoppen voor de buitenwereld. Het voelde niet goed om de echte ik weg te stoppen met zalfjes en medicijnen. Toen ik stopte met de medicatie werden de vlekken groter en werd ik gedwongen om ermee te leren leven. Ik heb nooit meer omgekeken naar de medicatie.

Het hielp dat mijn familie en vrienden maar bleven zeggen hoe uniek en bijzonder ze me vonden en op een gegeven moment ging ik dat ook geloven.  Het zijn vooral mensen buiten mijn omgeving die negatief reageren op mijn aandoening. Voor de mensen die mij Paula de koe, zebra en monster noemden: just watch and see me take over the world!

Als ik terug kon in de tijd zou ik tegen mezelf zeggen dat ik me niet druk moet maken om wat anderen van me vinden. Je leeft voor jezelf en niet voor anderen!

Fotograaf Andre T. Morgan
Fashion TRINHBECX, Lina Lau, Tony Ta en vintage
Model Deborah Moreno

2 reacties op “Deborah kan alles aan”

  1. Adem schreef:

    Hoe kom ik in contact met Deborah Moreno ?

    1. Aminanta schreef:

      Hi! Onderaan het artikel staat kun je op de naam klikken van Deborah, via de link beland je op haar insta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.