“Als feminisme er niet voor iedere vrouw is, dan is het voor geen enkele vrouw”

Zondag 8 maart vond de Womxn’s March plaats in Amsterdam. Het jaarlijkse event waarbij duizenden mensen de straat op gaan om een feministisch geluid te laten horen, lijkt steeds inclusiever te worden. Wij gingen mee de barricade op en vroegen een aantal bezoekers wat zij bijdragen aan intersectioneel feminisme.

Wat is intersectioneel feminisme?
Intersectioneel feminisme erkent de veelvoud aan factoren zoals seksisme, racisme, xenofobie, homofobie, transfobie en islamofobie die onderdrukking veroorzaken. Bij intersectioneel feminisme wordt de interactie tussen deze factoren dus niet als losstaand issue gezien, maar als overkoepelend onderdeel van alle vrouwxenonderdrukking. Zoals de beroemde quote van Audre Lorde het samenvat: ‘I am not free while any woman is unfree, even when her shackles are very different from my own’. Dit sentiment leek sterk aanwezig gezien de vele protestborden tijdens de march die verwijzen naar intersectionaliteit.

Sophie
“Bij intersectionele feminisme hoor je inclusief te zijn in alle mogelijke vormen. Dat betekent ook dat je het gesprek aangaat met mensen die niet op jou lijken, maar juist ook mensen met andere kleuren, maten en genders. In mijn werk voor een ontwikkelingsorganisatie probeer ik altijd vanuit een intersectioneel feministisch kader te kijken, dus ik zet me er altijd voor in.”

Lesley
“Ik probeer iedereen zoveel mogelijk te betrekken. We horen niet alleen te kijken naar iemands hoofddoek, kleur of whatever. Uiteindelijk hebben we allemaal bloed door onze aderen stromen. Dat maakt ons gelijk aan elkaar.”

Charella
“Ik probeer stereotyperingen zo hard mogelijk onderuit te halen. Dit doe ik bijvoorbeeld door ‘typische’ mannenklussen op me te nemen. Zo laat ik zien dat gender geen invloed heeft op je capaciteiten.” Ze verwijst naar het protestbord wat ze trots de lucht inhoudt: Anything you can do, I can do bleeding. “Het spreekt eigenlijk voor zich, wij vrouwxn kunnen alles doen terwijl we ongesteld zijn. Mannen begrijpen vaak niet hoe vervelend het voor ons is om te moeten doen alsof er niks aan de hand is. Daarom hebben we meer gelijkheid nodig.”

Ylva (links)
“Ik probeer mijn privilege te gebruiken om mezelf te educaten en me uit te spreken over intersectionele issues. Hierbij is het belangrijk om niet alleen issues aan te kaarten die jou persoonlijk aan gaan. Je moet er echt in geloven en het niet alleen één keer per jaar zeggen op Womxn’s Day. Live it!”
Beth (rechts)
“Intersectioneel feminisme draait om de erkenning van problemen die geen invloed hebben op ons eigen dagelijkse leven, maar wel op die van andere vrouwxn en gemarginaliseerde genders en groepen. Het is een voorrecht om toegang te hebben tot kennis en onderwijs. Als je hier toegang tot hebt, is het belangrijk om je platform te gebruiken voor het vergroten van bewustzijn onder andere mensen. Kijk niet alleen vanuit jouw eigen lens naar de wereld.”

Elizabeth
“Ik realiseer me dat ik veel privileges heb die anderen niet hebben en dat ik vaak een bevoorrechte positie inneem. Ik leer mezelf hoe verschillende groepen worden onderdrukt, hoe ik andere mensen meer kan betrekken om ervoor te zorgen dat iedereens stem vertegenwoordig wordt.”

Maartje
“Niemand buitensluiten, bewustzijn creëren, openstaan om nieuwe dingen te leren: dat is het belangrijkste voor intersectioneel feminisme. Accepteren dat je niet alles weet, maar elkaar erop blijven wijzen met liefde en respect. We moeten leren over andere mensen die niet precies hetzelfde zijn als wijzelf. Zo zie ik veel toffe inclusieve feministische bewegingen, maar wat ik hierbij mis is het toegankelijkheidsaspect. Als je inclusief wilt zijn, kijk dan ook naar de disabled community. Dan is het écht volledig intersectioneel en wordt iedereen gezien.”

Laura
“Ik probeer zoveel mogelijk inclusief te zijn op elk mogelijk vlak in mijn leven: wanneer ik praat en wanneer ik een protestbord maak op een dag als deze.”

Vrouwxen claimen hun space én laten zich niet meer het zwijgen opleggen. “Intersectioneel feminisme is geen optie meer, maar een vereiste,” speechte Berna Toprak, mede-oprichter van het moslimvrouwxen collectief S.P.E.A.K., bij de afsluiting van de March op het Museumplein. Het mag duidelijk zijn dat feminisme anno 2020 draait om womxn power voor álle vrouwxn: voor niets meer en voor niets minder.

Een reactie op ““Als feminisme er niet voor iedere vrouw is, dan is het voor geen enkele vrouw””

  1. Rachida Buzhu schreef:

    Goed stuk! Global girl- and womenpower??✌?‍♀️?‍??‍??‍♀️?‍??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.