Artiesten Phuong (24) en Awry (28) over vrouw zijn in de Nederlandse muziekindustrie: ‘het hele Voice of Holland gebeuren is geen uitzondering’

Van politieke spelletjes tot condooms op tafel tijdens een werkafspraak: vrouw zijn in de muziekindustrie betekent dat je je staande moet houden in een wereld waar de angstcultuur regeert. Seksueel wangedrag en intimidatie zijn in de sector eerder een regel dan een uitzondering. Artiesten Phuong Boi Nguyen (24) en Awry Will (28) vertellen hoe zij zich in dat wereldje voortbewegen, met hun ogen gericht op één doel: een glansrijke carrière in de muziekindustrie.

Redacteur Büsra Kondakci
Foto’s Miranda Gashi
Styling Rimma Al-Atabi
Mua/hair Nur Özkan
Muses Awry Will & Phuong Boi Nguyen
Graphic design Lamiae El Hajjajji
Met dank aan Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie

K-pop
Negatieve ervaringen waren voor rapper, zangeres en k-popsongwriter Awry Will reden genoeg om het roer om te gooien. Ze verruilde de Nederlandse hiphopscene voor de k-popindustrie. “Voor Koreanen ben ik een buitenlander, dus ik word meestal met respect behandeld. Het helpt ook dat ik een management heb die me beschermt. En ook al is het veiliger voor mij, betekent dat niet dat de vrouwelijke professionals in die industrie ook veilig zijn. Het is nog steeds een door mannen gedomineerde plek die gevaarlijk kan zijn voor jonge vrouwen.”

Volgens Phuong Boi Nguyen, producer, audio-engineer en leadzangeres van de alt-elektropopband DARKDAYS, is het fundament van de muziekindustrie te machtig. Zo werd Phuong tijdens een stage als engineer in Los Angeles gewaarschuwd om ‘niet alleen af te spreken en zeker niet in de avond’ met bepaalde mannen in hoge functies. “Het is vervelend en heftig”, vertelt ze. “Maar aan de andere kant was ik niet verrast omdat dit helaas de wereld is waar we in leven. Ook in Nederland hoor ik deze waarschuwingen en vooral in de creatieve business.”

‘Als ze mijn tijd verspillen stuur ik ze een factuur’

“Je zag het bijvoorbeeld met het hele The Voice of Holland gebeuren, dat is echt geen uitzondering. Bijna alle vrouwen die ik ken hebben wel zoiets meegemaakt”, zegt Phuong.

Die negatieve ervaringen zijn niet zonder gevolgen. Zo blijkt uit onderzoek van Pirate Studio’s dat 98% van de vrouwelijke artiesten last heeft van faalangst. Uit hetzelfde onderzoek komt ook naar voren dat vrouwelijke artiesten 28% meer last hebben van faalangst dan hun mannelijke collega’s – velen zien de ongelijkheid binnen de industrie als de oorzaak van hun angst.

 

Awry

Factuur voor tijdverspilling
Awry herinnert zich een studiosessie waarbij er condooms op tafel lagen. “Ik was samen met een vriendin en die mannen keken ons maar aan. We werden boos, vooral toen ze ons probeerden over te halen om met hen mee te gaan, maar we gingen snel weg”, zegt ze. “Als je net begint als vrouwelijke artiest, kan het lastig zijn om hiermee om te gaan. “’Wil iemand met mij samenwerken of seks?’ Nu ik wat meer ervaring heb, overkomen dit soort dingen me minder vaak. En als ze mijn tijd verspillen stuur ik ze een factuur.”

“Het is heftiger als jij als de bitch bekend komt te staan, dan dat zijn naam wordt vuil gemaakt”

Volgens Phuong is je uitspreken als vrouw van kleur tegen iemand in een machtspositie iets wat niet vaak voorkomt in de Nederlandse muziekwereld. Daarbij maakt het niet uit welke positie je bekleedt in de industrie, meent de frontvrouw van DARKDAYS. “Veel vrouwen voelen zich verplicht om datgene te doen wat mannen willen. Ze vrezen voor hun carrière, omdat die andere persoon een enorme macht over hen heeft”, aldus Phuong.

Phuong

Het zorgt ervoor dat de artiest zich bewust is van haar gedrag. “De Nederlandse muziekindustrie is klein en iedereen kent elkaar. Het is heftiger als jij als de bitch bekend komt te staan, dan dat zijn naam wordt vuil gemaakt.”

‘Je moet in de hoogste boom klimmen en dan schreeuwen, pas dan kan iedereen je stem horen’

Politieke spelletjes
Nu Awry al een tijdje meedraait in de industrie, begrijpt ze steeds meer hoe ‘het spelletje werkt’. Haar plan om groot te worden in de k-pop industrie bevat dan ook een strategie om meer privileges te vergaren als maker. “In iedere industrie heb je te maken met politieke spelletjes, dus je moet weten hoe je je daarin moet voortbewegen. Ik houd mezelf staande door meer kennis op te doen, en mijn waarde als songwriter en artiest te vergroten. Ik denk dat dat me helpt om vooruit te komen”, aldus Awry.

Hoogste boom
Inmiddels heeft Phuong zich omgeven door mensen die het beste met haar voor hebben. Ze blijft vrouwen ook aansporen om te kiezen voor hun passie. “Er zullen mensen op je pad komen die je verder kunnen helpen zonder je uit te buiten. The good outweighs the bad, er bestaan namelijk echt wel goede mensen in deze industrie.”

Voor beide artiesten is de liefde voor muziek hetgeen wat hen staande houdt. Gedreven door passie, laten de twee zich niet uit het veld slaan door hun negatieve ervaringen. “Ik had hier laatst een gesprek over met mijn moeder”, vertelt Awry. “Ze zei toen: ‘Als je op de bodem van een regenwoud staat en schreeuwt, zullen de bomen je stem blokkeren. Dus je moet in de hoogste boom klimmen en dan schreeuwen, want pas dan kan iedereen je stem horen.’ Het komt erop neer dat je je best moet doen om de top te bereiken. En als je daar eenmaal bent, moet je je uitspreken voor iedereen die geen stem heeft. Dat is wat ik ga doen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.