Anti-racisme protest in Utrecht toont solidariteit voor de Black Lives Matter beweging

Deze week vonden er verschillende anti-racisme protesten plaats in Nederland en gisteren was Utrecht aan de beurt. Duizenden mensen verzamelden zich op het Jaarbeursplein om een vuist te maken tegen racisme en politiegeweld. Wij vroegen aan betogers welke boodschap ze willen uitdragen.

“Op 25 mei 2020 werd George Floyd in Minnesota met bruut politiegeweld vermoord. Hij is een van de vele zwarte mensen die door de politie in de Verenigde Staten om het leven is gebracht. Het geweld in de Verenigde Staten is al eeuwenlang een probleem. Institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen is echter niet enkel een Amerikaans probleem, het is een probleem dat zich ook in Nederland en de rest van Europa manifesteert”, luidt het statement van organisatoren Keti Koti Utrecht, Stop Blackface en Tori Oso Utrecht.

Om het protest zo veilig mogelijk te houden, moesten betogers zoveel mogelijk afstand houden van elkaar en mondkapjes dragen. Er waren duidelijke instructies gegeven om de veiligheid te bewaren. Ondanks het regenachtige weer werd al gauw het maximum aantal van 3500 mensen bereikt, waarna werd aangespoord om niet meer naar de locatie te komen maar het protest thuis te volgen via de livestream.

Ish & Matay 

Matay (19) 
Dit is mijn eerste protest ooit. Meer dan ooit tevoren voel ik de noodzaak om mijn privilege te gebruiken en mijn steun te betuigen aan de BLM (Black Lives Matter, red.) beweging. Het is belangrijk om dit te doen voor de samenleving en de wereld waarin we leven. Ik wil niet langer stil zijn. Daarom vind ik het belangrijk om deze boodschap ook te delen met mijn vrienden en familie. We moeten leren van onze fouten. Vaak realiseren we ons niet dat we racisme hebben geïnternaliseerd. Change is uncomfortable, maar we hebben het nodig om een samenleving te creëren die voor iedereen welkom voelt.

Ish (21)
Het is geweldig om te zien hoe er overal ter wereld protesten plaatsvinden. Het feit dat we hier met zoveel verschillende mensen staan, laat luid en duidelijk horen dat er echt iets moet veranderen. Het draait niet alleen om het buitenproportionele gedrag van een enkele politieagent, het gaat om het racistische systeem wat zij in stand houden.

Ik raad mensen aan om op hun eigen manier een steentje bij te dragen. Er zijn zoveel andere manieren om te helpen: je hoeft niet per se de barricades op te gaan. Check hoe het gaat met je vrienden van kleur, doneer geld aan organisaties die zich inzetten tegen anti-racisme en blijf gesprekken voeren. Protesten alleen zullen het systeem niet veranderen, daarom moeten we er continu naar blijven handelen.”

 

Dunya & Yasmin

Dunya (24)
Ik ben opgevoed door een zwarte vader. Door hier te staan vandaag, wil ik laten zien dat de kleur van je huid niks zou moeten uitmaken. Het is zo belangrijk om je steun te laten zien en je uit te spreken. Ik hoop dat we dit ook na het protest blijven doen. Blijf alert zijn en laat jouw support zien. Keep an eye on it.

Yasmin (25)
Het is belachelijk dat we anno 2020 nog steeds moeten protesteren tegen racisme om duidelijk te maken dat het niet kan. We moeten mensen erop attenderen waarom we hier vandaag staan. We zijn allemaal gelijk en iedereen moet dat begrijpen.

 

Ja Neth, Indira & Raziyah

Ja Neth (25)
Mensen horen geen compliment te krijgen omdat ze aanwezig zijn bij een anti-racisme protest. Je hoort hier gewoon te zijn, daar hoef je geen koekje voor te krijgen.

Het voelt heel krachtig om hier te zijn en ik hoop oprecht dat het verandering teweeg brengt, maar het is niet genoeg om alleen naar een protest te komen en leuke foto’s te maken. Zolang je geen gesprekken voert hierover, zolang sollicitaties nog steeds niet inclusief zijn en zolang mensen van kleur nog steeds niet in decision-making posities worden gezet, verandert er niets. Bedrijven kunnen wel een zwart hokje op Instagram plaatsen, maar ze moeten kritisch naar zichzelf kijken om actief anti-racistisch te zijn.

Indira (18)
Dit protest voelt heel verenigd. Toen we gezamenlijk op één knie gingen met onze vuist omhoog, kreeg ik tranen in mijn ogen. Ik hoop dat het voor verandering in Nederland zorgt, zoals we jarenlang proberen met Zwarte Piet. Als kind heb ik zoveel racisme ervaren op de basisschool. Kinderen worden er depressief van. Het is genoeg: we zijn er klaar mee. Ik hoop dat mensen deze beweging blijven supporten door dezelfde energie van het protest vast te houden voor de rest van hun leven.

Raziyah (21)
Racisme in Nederland wordt onder het tapijt geveegd. Hierdoor worden de ervaringen van zwarte mensen zoals ik stilgezwegen. Van in-your-face racisme tot aan subtiele vormen van uitsluiting: een protest is simpelweg niet genoeg om de levens van zwarte mensen gelijk te stellen. Het moet verder gaan dan dat. Mensen moeten zichzelf confronteren met hun eigen onwetendheid.

 

Anissa

Anissa (29)
Ik voel veel solidariteit en betrokkenheid tijdens dit protest. Mensen zijn écht aan het luisteren, er is geen ruimte voor disrespect. Je staat hier gezamenlijk met hetzelfde doel, namelijk: genoeg is genoeg. Het gaat niet om all lives matter. Het gaat nu om de zwarte gemarginaliseerde gemeenschap die structureel uitgebuit wordt en de dood vindt als gevolg van het pigment in hun huid. Toen ik vijf jaar geleden in Zuid-Afrika woonde, maakte ik bijna wekelijks protesten mee. Het verheugt mij daarom ontzettend om zoveel mensen hier in Utrecht te zien met hetzelfde doel.

Nederland wordt vaak bestempeld als een tolerant land. Tolerantie betekent voor mij dat wie je daadwerkelijk bent niet geaccepteerd wordt. Het is een soort doekje voor het bloeden. Zo lang je het bloeden niet ziet, het niet zelf hoeft te voelen of er zichtbaar mee te maken krijgt, wordt er niks aan gedaan. Ik hoop dat de protesten voor een kantelpunt in Nederland zorgen om de pijn en ongelijkheid van de zwarte gemeenschap, en andere gemarginaliseerde groepen, te erkennen en actie te ondernemen. Ongemak mag geen reden zijn om te zwijgen. We moeten hier samen uit komen, dus verdiep je, luister, lees en spreek je uit in je omgeving, organisatie en universiteit. Silence is violence.

 

Alle foto’s van het Black Lives Matter protest in Utrecht vind je hier. De video-reportage die editor Rokaya maakte check je hieronder via IG-TV.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.