“Een dikke Audi of dikke portemonnee is positief, maar een dik lichaam is dan opeens negatief”

Summer is coming en dat betekent dat je een overvloed aan afgetrainde lichamen en het overmatig gebruik van de hashtag #summerbody op je tijdlijn kan verwachten. Alien Mag-editor Rokaya spreekt met Instagrammer Fatshionista die het gehele jaar door haar lichaam omarmt en het niet erg vindt om zichzelf dik te noemen, want: ‘Ja, dat ben ik toch ook gewoon?’


Fatshionista

Alien Mag: Wat voor gevoel krijg jij van de zomer?
Fatshionista: De zomer geeft mij een vrij gevoel en vooral qua kleding. Ik vind het lekker dat je geen winterjas of dikke panty aan hebt, maar gewoon leuke jurkjes met blote benen kan dragen. Het lekkerste gevoel vind ik wanneer je de zon echt op je huid voelt.

Hoe maak jij je summer ready?
Fatshionista: Ik maak me niet per se ready, behalve dat ik mezelf misschien een pedicure geef en mijn teennagels vaker lak. Ik geloof niet in een summerbody, want dat is eigenlijk gewoon een manier voor bedrijven om jou wijs te maken dat je moet diëten of naar de sportschool moet gaan. Zij verdienen daar geld aan. Ik trap daar niet in, want het is de zomer die ready moet zijn voor mijn lichaam. Niet andersom. Waarom zou je speciaal voor de zomer een bepaald lichaam moeten hebben? Iedereen heeft een summerbody.

Heb je er altijd zo over gedacht?
Fatshionista: Ja, eigenlijk wel. Ik ben op Curaçao opgegroeid en daar is het in principe altijd zomer, dus je draagt het hele jaar door zomerse kleding. Mensen kleden zich daar anders dan in Nederland. Ze hebben daar denk ik meer lak aan wat anderen vinden, dus je ziet ook dat dikkere vrouwen daar strakke kleding dragen. Dat zie je in Nederland minder snel. Gelukkig heb ik die mindset uit Curaçao overgenomen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ꧁???????????? | ????????????꧂ (@fatshionista) op

Wat vind je ervan als mensen zeggen dat je als plus sized woman niet alles aan kan?
Fatshionista: Ik vind dat zo’n onzin. Ik vind dat jij moet dragen waar jij je lekker bij voelt, want mensen hebben toch altijd een mening over hoe iemand er uit moet zien.

Ik ben ook eigenlijk nooit echt onzeker geweest of vroeger gepest. Ik denk dat het komt omdat ik vrij mondig ben. Het is meer de omgeving die problemen heeft met dikke mensen dan ik zelf. Dat een ander het niet aantrekkelijk vindt om mijn lichaam te zien, is niet mijn probleem. Ik heb ook echt een hekel aan het argument ‘je bent niet gezond’. Mensen zeggen dat toch ook niet continu tegen iemand die rookt? En ook al ben je ongezond, dat betekent niet dat je dan minder respect verdient als mens. Ik merk trouwens dat jij het woord plus sized gebruikt. Is er een reden dat je niet gewoon het woord dik zegt?

Ik denk dat ik het woord dik met iets negatiefs associeer en plus sized niet.
Fatshionista: Het is maar net wat voor associatie jij er zelf bij hebt. Als iemand lang is gebruik je er toch ook geen ander woord voor om die persoon te omschrijven? Ik ken zelf ook andere dikke mensen die het woord niet prettig vinden, maar ik vind het eerder een beschrijving van iets. Een dikke Audi of dikke portemonnee is positief, maar een dik lichaam is dan opeens negatief. Ik vind het woord volslank bijvoorbeeld ook zo belachelijk. Er is niks slanks aan mijn lichaam en dat vind ik ook niet erg.

Heb je nog wat selflove advice?
Fatshionista: Hoe meer jij je lichaam accepteert, hoe minder jij je druk gaat maken over wat anderen vinden. Ik kan me voorstellen dat als je je hele leven lang commentaar hebt gekregen op je uiterlijk en je in de media dood wordt gegooid met slanke lichamen, het echt in je hoofd gaat zitten dat je moet afvallen. Maar weet dat je al goed genoeg bent. Ik denk dat het belangrijk is dat je dit proces van zelfacceptatie stap voor stap aan moet gaan. Het heeft mij erg geholpen dat ik mijn eigen kledingstijl heb ontdekt en toen besefte dat ik er ook gewoon leuk uit kan zien. Ik draag bijvoorbeeld graag vrouwelijke kleding en als ik een mooie jurk draag, voel ik mij zelfverzekerd.

Deze Instagramaccounts zijn het volgens Fatshionista waard om te volgen

Enam Asiama

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Enam Asiama (@enamasiama) op

Simone Mariposa

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Simone ???? (@simonemariposa) op

Saskia Olivieira / The Curvy Chapter

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Saskia Olivieira (@thecurvychapter) op

Marianne Nykjaer

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marianne Nykjaer (@mariannenykjaer) op

En als je dan toch bezig bent; volg Fatshionista dan gelijk ook even!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ꧁???????????? | ????????????꧂ (@fatshionista) op

3 reacties op ““Een dikke Audi of dikke portemonnee is positief, maar een dik lichaam is dan opeens negatief””

  1. Astrid schreef:

    Wat een geweldig stuk. Heerlijk oprecht en geen doekjes eromheen, ik ken haar ook niet anders. Ze zegt waar ze voor staat en het komt oprecht uit haar hart. X Assie

  2. Karen schreef:

    Geweldig, mooie dikke vrouw die fatshionista!

  3. Lex schreef:

    Heerlijke dame dit! Geweldig stuk en mooi verwoord!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.