Jowy Maasdamme ging haar droom achterna en verruilde haar kantoorbaan voor een leven als kunstenaar

Tien jaar geleden maakte ze bijna promotie, totdat ze besloot te gaan voor haar echte droom.


Alien Mag:  wat voor artiest ben je?

Jowy: Ik ben Jowy en ik teken.

Hoe ga je te werk?
Jowy: Ik start altijd tegen een deadline aan. Heel vervelend, maar zo werk ik het best. Meestal heb ik in m’n hoofd hoe ik de compositie van het lichaam of de gezichtsuitdrukking wil. Tijdens het schetsen laat ik me dan leiden door een soort ‘innerlijke radar’. Ik blijf vervormen totdat ik het ‘aha’ gevoel krijg.

Je had een functie in de bankwereld, maar stapte over naar het creatieve veld, vanwaar de switch?
Jowy: Ik teken sinds forever, ik deed niks anders als kind. Maar een carrière in tekenen was uitgesloten bij mij thuis. We hadden het er ook niet over. “Je hebt een goed stel hersens, dus word arts of advocaat”, kreeg ik dan te horen. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd in Nederlands Recht aan de Erasmus in Rotterdam en heb ik een paar jaar als jurist gewerkt. Op een gegeven moment begon ik weer als een bezetene te tekenen: in de metro, tijdens vergaderingen, echt overal. Ik kon het niet loslaten.

Tien jaar geleden kreeg ik de kans om promotie te maken, wat betekende dat ik precies dezelfde baan zou hebben als mijn vader. Ik realiseerde me dat ik mijn vaders pad aan het bewandelen was, in plaats van mijn eigen weg te gaan. Kort daarna nam ik ontslag.

Na aanmoediging van m’n zusje mocht ik mijn werk aan een groot publiek laten zien tijdens een pitchavond. Sindsdien kwamen de opdrachten binnen.

Je werk focust zich voornamelijk op het vrouwelijke lichaam. Wat is het idee daarachter?
Jowy: Van jongs af aan voelde ik een soort van oneerlijkheid in hoe ik me moest gedragen als meisje zijnde. Het speelgoed waarmee ik mocht spelen werd voor me bepaald. Als ik geen zin had om jurken te dragen, werd dat gezien als vreemd. Elke keer als ik ook maar een klein beetje met mijn benen open zat, werd ik aangekeken alsof ik iets heel stouts had gedaan. En sinds ik me kan heugen voelde dat opgedrongen gedrag gewoon aan als bullshit.

Mijn tienerjaren heb ik doorgebracht op Aruba, en daar werd het gevoel alsmaar groter. Schoonheidsverkiezingen waren daar aan de orde van de dag. Alles werd onder een vergrootglas gelegd. Mijn wilde krullen moesten ‘getemd’ worden. O wee als je menstruatiebloed door je broek lekt! Donshaartjes onder je oksels en beenharen? Dat laat je toch niet zo?

Zoveel om je voor te schamen, zoveel te verbergen….dit opgelegde schaamtegevoel voor mijn lichaam en mijn zijn is me altijd bijgebleven.

Waar komen de mode-invloeden in je werk vandaan?
Jowy: De modewereld heeft me altijd geboeid. Toen ik jong was zat ik samen met m’n moeder aan de buis gekluisterd voor House of Style en Fashion TV. En ook al werk ik voornamelijk in de mode- en muziekwereld, ik ben dat zogenaamde beeld van schoonheid wat nu heerst echt zat. Het is ontzettend saai en gefabriceerd.

Daarom probeer ik in mijn werk altijd taboes rondom rondom gender, menstruatie en buiten de norm vallen te doorbreken. Als ik teken vraag ik me ook altijd af waarom ik iets mooi of lelijk vind aan mijn lichaam.

Wat zou je willen meegeven aan meiden die hetzelfde werk ambiëren?
Jowy: Richt je op je innerlijke motivatie: waarom wil je dit doen? Wat heb je te vertellen? Vind je eigen stem en stijl en run wild with it.

Denk als een ondernemer, doe kennis op over zakelijk handelen. Sta sterk in je schoenen en heb een hele dikke huid. Door social media is er veel mogelijk, zolang je maar het lef hebt om je gevoel te volgen en vragen te stellen.

Bij Alien Mag hechten we veel waarde aan jong vrouwelijk talent. Of je nou zingt, gedichten schrijft of tekent: wij bieden graag een podium aan jonge creatievelingen. Ook gefeatured worden? Mail ons je werk naar info@alien-mag.com en wie weet zie je jouw werk terug op de website!

Volg Jowy op Insta voor meer van haar werk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.