Bedank het internet voor Nychenda’s werk

Nychenda Fecunda (21) is een kunstenaar dat zichzelf heeft leren tekenen door Youtube-video’s te kijken. Onder de naam NaaF Illustrations deelt ze creaties die een combinatie zijn van persoonlijke ervaringen en kleurrijke explosies. Voor Nychenda werkt het proces van creëren helend; het is voor haar een manier om gebeurtenissen te verwerken.

Bij Alien Mag hechten we veel waarde aan jong vrouwelijk talent. Of je nou zingt, gedichten schrijft of tekent: wij bieden graag een podium aan jonge creatievelingen. Ook gefeatured worden? Mail ons je werk naar info@alien-mag.com en wie weet zie je jouw werk terug op de website!

Omdat we benieuwd waren naar de verhalen achter Nychenda’s illustraties, vroegen we de kunstenaar vijf werken te selecteren die dichtbij haar staan. Check hieronder de favorieten van NaaF!

Let it out bby
Nychenda: Let it out bby gaat over het loslaten van negativiteit en hoe giftige gedachtes leiden naar giftig gedrag. Dit creëert een vicieuze cirkel waarin je uiteindelijk verlamd raakt door je eigen demonen.

Ik maakte deze illustratie ’s nachts; ik kon niet slapen en bleef maar draaien. Uiteindelijk besloot ik om mijn gevoelens in deze illustratie te stoppen. Als artiest probeer ik negatieve gevoelens naar iets te vertalen dat makkelijker is om mee om te gaan.

Reaching 
Nychenda: Reaching laat zien hoe het constante reiken naar externe bevestiging resulteert in een gefragmenteerd zelfbeeld. Een gefragmenteerd zelfbeeld is een beeld van jezelf dat compleet afhangt van de reacties die anderen je geven. Gezien het feit dat deze vergankelijk zijn blijf je dan over met het idee van jezelf dat constant aan het veranderen is.

Af en toe betrap ik mijzelf erop dat ik dingen deel op sociale media, niet omdat ik het belangrijk vind om te delen, maar puur om reacties te krijgen. Daarom dwing ik mijzelf om zo nu en dan weg te blijven van sociale media. We raken te erg verstrengeld aan het kwantificeren van aandacht en liefde. Echte affectie kan je niet reduceren tot een bepaalde hoeveelheid likes.

Relentless Greed
Nychenda: Toen ik laatst gevraagd werd om voor een expositie iets te maken rondom het thema klimaatverandering, moest ik denken aan hoe onze hebberigheid (als gevolg van kapitalisme) de aarde en daarmee ook de mens verwoest. Deze gedachten resulteerden in Relentless Greed.

Fridaaaa
Nychenda: Schoonheid is iets dat ik moeilijk vind om in woorden te omschrijven. Het is een gevoel, iets puurs. Het is zelfvertrouwen, compassie en geluk. Het is heel cliché maar ik geloof echt dat het van binnenuit komt.

De vierde afbeelding is een portret van mijn heldin, Frida Kahlo, en probeert duidelijk te maken dat beauty in the eye of the beholder is. Of in dit geval, in the mouth of the beholder.

Met in the mouth of the beholder verwijs ik letterlijk naar het oog in de mond op de illustratie. Maar nu ik er meer over na denk kan het ook verwijzen naar hoe ons schoonheidsideaal gevormd wordt door de zeitgeist waarin we leven. Schoonheid zit in de mond omdat de standaard van schoonheid sociaal en cultureel bepaald is.

Ik ben gefascineerd door zowel de filosofie als de visuele taal van de surrealisten. Kahlo wilde zichzelf nooit identificeren met die stroming omdat ze zei dat ze haar eigen realiteit afbeeldde. Dit beeld is juist heel surrealistisch.

Ikzelf werk niet in die context, al is het surrealisme wel een grote inspiratiebron voor me. Door het feit dat ik met het internet ben opgegroeid heb ik de houding dat ik in principe alles kan leren. Ik volg geen kunstopleiding, maar heb mezelf alles aangeleerd door Youtube-video’s te kijken.

Zo ben ik nu bijvoorbeeld begonnen met tekenen in photoshop, terwijl ik totaal niet technisch ben. Gelukkig valt er heel veel te leren doormiddel van Youtube tutorials!

Meer zien van Nychenda? Check haar Insta

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.