‘Stem op een Vrouw’-oprichtster Devika Partiman: ‘Wanneer komt er verandering?’

De politiek kan als vrouw een harde wereld zijn: je ontvangt veel kritiek, wordt geseksualiseerd en moet in een door mannen gedomineerde wereld overleven. ‘Stem op een Vrouw’-oprichtster Devika Partiman (34) vertelt ons meer over de positie van de vrouw in de Nederlandse politiek.

Redacteur Rokaya Hamed

Fotograaf: Elisabeth Lanz

In 2017 richtte Devika Partiman de stichting ‘Stem op een Vrouw’ op, waarmee ze vrouwen inspireert én stimuleert om de politiek te betreden. Haar doelen zijn om meer bewustzijn te creëren rondom de huidige cultuur in de politiek en meer diversiteit te brengen. “Ik zou graag willen dat iedereen naar de politiek kan kijken en zichzelf terugziet. Ook moet de politiek er diverser uitzien en mensen kunnen bereiken. Het moet toegankelijker. ”

“Mannen moeten vaker een stapje terugnemen”

Een divers politiek klimaat hebben we helaas nog niet. Er is progressie, maar volgens Devika is er nog een grote achterstand in de positie van de vrouw. “Er is een mannenoverschot in de politiek, waar vrouwen continu tegenaan vechten. Daarom is het belangrijk dat er meer gehoor wordt gegeven aan die achterstandspositie en dat ook mannen hier werk van maken. Mannen moeten gaan werken aan een meer inclusieve cultuur en vaker een stapje terugnemen. Met ‘Stem op een Vrouw’ hebben we gekeken naar de diversiteit in de gemeenteraad en stuitten we op de elf meest voorkomende namen in de gemeenteraad. Dit waren de namen: Jan, Peter, Henk, Hans, Wim, Jos, Bert, Erik, Frank en Frans. De raadsleden die zo heten zijn samen meer dan 10% van alle raadsleden! Het is zo’n homogene groep en er is echt meer ruimte voor anderen nodig.”

 

“Je zou je niet willen aanpassen, maar dat is bijna nodig”

Dit gebrek aan diversiteit zorgt ervoor dat de vrouwen die deze wereld betreden zich vaak aanpassen, vertelt Devika. “Ik denk dat veel vrouwen dat doen, zodat er niet over hen heen wordt gewalst. Het type vrouw dat het tot de top schopt, neemt dan ook vaak eigenschappen over die als mannelijk worden ervaren. Als je zo ver wil komen in een mannenwereld lijk je qua werkwijze misschien ook wel meer op een man dan de gemiddelde vrouw. En ook mannen hebben hier last van. Zij moeten namelijk in een stereotype mannelijke hokje passen.”

Dit betekent volgens de oprichtster dat je als vrouw te horen kan krijgen dat je het werk niet aankunt, omdat je te vriendelijk of te zacht bent maar ook commentaar ontvangt wanneer je te hard zou zijn. Daarbij kan het omarmen van je femininiteit ook als negatief  gezien worden, vertelt ze. “Je loopt het risico dat je minder serieus wordt genomen, aangezien je als jonge vrouw snel wordt geseksualiseerd. Op social media krijg je seksuele reacties, maar ook op de werkvloer. Zo kunnen mannelijke collega’s dingen zeggen, zoals: ‘Ik zal maar niet tegen mijn vrouw zeggen dat ik vandaag naast je zat.’ Je zou je niet willen aanpassen, maar dat is bijna nodig om serieus genomen te worden.”

“Er is wel zeker groei”

De politiek is niet altijd een veilige plek voor vrouwen, maar Devika stelt dat dat ook niet vreemd is. “Als je kijkt naar de politieke geschiedenis, dan zie je dat vrouwen pas sinds 1919 actief stemrecht hebben. Nog later was dat voor ‘de buitenlander’ die in 1985 stemrecht kregen als zij een geldige verblijfsvergunning hadden en langer dan vijf jaar in Nederland woonden. Dit zijn onder meer de gastarbeiders die samen met hun gezinnen naar Nederland kwamen in de jaren zestig en zeventig. Deze vrouwen hadden nog later inbreng in de politiek, dus wanneer deze vergelijking wordt getrokken zie je dat het een langzaam historisch proces is, maar dat er wel zeker groei is. De grote vraag voor nu is alleen: ‘wanneer komt er verandering in de cultuur?’. Dat is de volgende stap en daar moeten we gewoon de hele tijd licht op blijven schijnen.”

En dat doet ze dan ook doet met haar stichting. “We kunnen er niet voor zorgen dat de cultuur in elk politiek orgaan verandert. Wat we wel kunnen doen is meer bewustzijn creëren en vrouwen stimuleren om actiever te worden in de politiek.  We hebben hier mentor programma’s voor, zodat vrouwen elkaar advies kunnen geven en hun ervaringen kunnen delen. Ik zou willen dat we de cultuur kunnen veranderen voordat vrouwen de politiek betreden, maar dat is helaas niet de realiteit.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.