De comeback van muziekkenner en ‘artiestenfluisteraar’ Veronica van Hoogdalem (33)

Met haar ‘Praat Muziek Met Me’ podcast en Podium ZWART, het muziekprogramma van Omroep ZWART, biedt Veronica van Hoogdalem (33) artiesten die in Nederland vrijwel onbekend zijn een podium. Maar toen de presentatrice en journalist ontdekte dat ze vandaag zelf op ons figuurlijke podium zou staan, was ze toch even gespannen. In een openhartig interview met Alien Mag blikt Veronica terug op een zware periode in haar leven, haar ‘comeback’ op tv en de innerlijke zoektocht die daaraan voorafging.

Redacteur Jaël Hofwijks
Foto’s Sophia Mulder
Styling Jaleesa Chary
Mua Noah Indi
Hair Amina Berhane
Setdesign Eda Akova
Lichtassistent Joris Boerboom
Muse Veronica van Hoogdalem
Graphic design Sarafina Jozefzoon
Met dank aan Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie

Voor Veronica is geen dag hetzelfde. We spraken de creatieve duizendpoot op een zonnige maandagmorgen in het Amsterdamse Westerpark, toen ze net van de sportschool kwam. Zelf zei ze: “De enige rode draad in mijn leven is sporten”. Om vervolgens op de menukaart op zoek te gaan naar een proteïnerijke maaltijd, waarbij haar keuze na wat getwijfel op een goed gevulde makreelsalade viel. Het lijkt haar met gemak af te gaan, toch is deze bewuste manier van leven niet altijd onderdeel van de podcast-host geweest.

She’s back!
In de afgelopen jaren heeft Veronica vooral voor zichzelf leren kiezen en dat begon met vaker ‘nee’ zeggen tegen de programma’s die niet bij haar passen. Die keuzes hebben er wel toe geleid dat ze daardoor minder vaak op tv was. “Ik dacht zelfs dat ik een beetje afscheid moest nemen van televisie. De programma’s die ik wilde presenteren zouden niet worden gemaakt. En wat ik wilde maken, dat was voornamelijk online.” De kersverse samenwerking met Omroep ZWART ziet zij dan ook als meant to be, “dus toen wij Podium ZWART aan het maken waren dacht ik: dit is mijn comeback, I’m back, b*tch!”

Helemaal weg was Veronica niet. Zo maakte zij in samenwerking met Spotify de veel beluisterde Woordenschat Podcast en lanceerde zij in 2021 de ‘Praat Muziek Met Me’ podcast, nu in samenwerking met H&M. Toch ging haar afwezigheid op de buis haar niet in de koude kleren zitten. “Je wordt gewoon heel onzeker”, zegt de presentatrice. “Soms zit het in je hoofd, of die van andere mensen, dat wanneer je als presentator niet op tv bent, mensen je vergeten. Dat is doodeng. Maar ik ben erachter gekomen dat het niet waar is. Gelukkig is er altijd werk, of je moet geluk hebben dat je opeens Akwasi (mede-oprichter Omroep ZWART red.) op je pad hebt ofzo.”

Vals optimisme
Op haar negentiende ging Veronica als VJ aan de slag bij TMF. Daar leerden wij haar kennen als een vrolijke host met een positieve energie. Toch is dat optimisme volgens de mensen die haar het beste kennen niet altijd even authentiek. “De mensen om mij heen zouden mij ook optimistisch noemen, maar misschien zelfs een beetje vals optimistisch. Die gesprekken heb ik wel eens gehad.”

Het ging een periode in haar leven dan ook echt niet goed met de presentatrice: “Ik heb een tijdje heel slecht voor mezelf gezorgd. Ik was mijn passie even kwijt. Daarbij was ik op zoek naar iets wat er niet was. Tijdens de lockdown werd alles uitvergroot en na een maand dacht ik: ik kan niet de hele tijd in die donkere kamer zitten en slecht voor mezelf zorgen. Ik kan niet de pijn blijven verdoven en niet willen voelen.”

Dat besluit heeft ervoor gezorgd dat ze met zichzelf aan de slag ging. Veronica stopte met het drinken van alcohol en het roken van wiet en koos voor therapie. “Voor mij ging het in verschillende fases. Ik heb eerst therapie gehad, daarbij kwamen dingen naar boven waarvan ik niet eens wist dat het er zat. De tweede fase, wat heel moeilijk was, was een einde aan mijn relatie maken. Dat werd voor ons allebei uiteindelijk de beste keuze”, aldus Veronica.

En de derde fase? “Dat was leren met mezelf te zijn. Want als je dat kan, kan je alles.” De creatieveling ziet het nuchter worden en doorlopen van deze fases als één van de beste dingen die haar overkomen is. “Ik ben blij dat ik hier nu ben.” En juist op dat keerpunt kwam Veronica terug bij haar passie: “Toen werd ik misschien wel de beste versie van mezelf.”

Helemaal op haar plek
De plek waarop Veronica nu is in haar carrière maakt haar intens gelukkig. Voor Podium ZWART is ze bezig met de opnames van het tweede seizoen. En zelf werkt ze ook aan een – vooralsnog geheim- podcastproject. Met Grace Jones als ‘favoriete mens’ vanwege haar ‘authentieke uitstraling’, is Veronica dan ook een muziekkenner én liefhebber, alom. En die passie voor muziek is duidelijk terug te vinden in haar podcasts en de programma’s die zij maakt. “Ik vind podcasts een hele interessante manier van creëren. Dus als ik dat combineer met televisie, is dat gruwelijk. Ik besef me nu eigenlijk pas hoe blessed ik ben.”

Naast muziek is het geven van een podium aan muzikaal talent een rode draad in de carrière van Veronica. “Er zijn gewoon veel artiesten in Nederland die het in het buitenland gewoon heel goed doen, alleen hier kennen wij ze niet. Je ziet ze niet op tv of je hoort ze.” Dat je die artiesten hier in Nederland niet terugziet, “dat kan niet, daar moeten wij trots op zijn”, meent Veronica. Voor de creatieveling is er dan ook niets leukers dan artiesten interviewen. Ze noemt zichzelf dan ook lachend ‘artiestenfluisteraar’. “Voor mij voelt het als een cadeautje om zo een artiest in de studio te hebben. Ik ben gewoon de ultieme fan.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.