Yvana Muradin (28) over ‘de perfecte vrouw’: “voor wie wilde ik dat beeld toch aanhouden?”

Drie jaar lang werkte fashionstylist en creative director Yvana Muradin (28) aan de film ‘Perfect Woman’. De korte modefilm vertelt het echte verhaal van ‘de perfecte vrouw’: een ideaalbeeld dat Yvana jarenlang nastreefde.

Redacteur Rokaya Hamed
Concept & Creative Director Yvana Muradin
Director of photography Mike Static
Comers operator Mats Vogel
Light assistant Kels Felter
Edit Mike static, Sven pols
Make up & hair Naima Bremer
Styling Yvana Muradin
Styling assistent Ghyslayne klas
Designers Nada van Dalen, Otilia Vieru, Laura Slings, Lisa van der Plaetse
Model Victoria Geno
Voice over NB.
Met dank aan Studio 151

In een interview met Alien Mag vertelt Yvana over ‘de perfecte vrouw’ en de last die van haar schouders verdween toen ze dit ideaalbeeld losliet

“Ik trouwde de perfecte man en kon mijn perfecte leven starten”

Op jonge leeftijd kreeg Yvana Muradin te maken met ‘de perfecte vrouw’. Ze nam al vroeg een moederrol voor haar broertje aan, omdat ze opgroeide in een wereld waarin drugsgebruik erg dichtbij kwam. Op een gegeven moment kwamen er veranderingen in haar omgeving en bekeerde haar moeder zich tot het christendom. Het was een positieve verandering voor het gezin, maar zorgde voor een hoge standaard waar Yvana aan moest voldoen. “We kregen ineens te maken met nieuwe regels en druk vanuit de kerkgemeenschap. Zo mocht ik bijvoorbeeld geen relatie hebben als tiener.”

Toch raakte de jonge vrouw verliefd en dacht zij iemand gevonden te hebben die alle hokjes wegtikte van de perfecte man. “Hij had een goede naam in onze gemeenschap, ging niet uit en gedroeg zich erg netjes. Dit betekende voor mij dat ik een oplossing had gevonden voor de strenge regels: ik trouwde de perfecte man en kon mijn perfecte leven starten.”

“Voor wie wilde ik dat beeld toch aanhouden?”

Niets was minder waar, want doordat Yvana constant streefde naar perfectie betekende dat ook dat ze niet stil stond bij haar verwerkingsproces. “Ik ging mijn problemen niet aan en rende er voor weg. In mijn huwelijk werd het duidelijk dat ik mijn eigen gevoelens voorbij was gegaan en vooral trouwde voor de kerkgemeenschap. Ik hield een plaatje hoog voor de buitenwereld en wilde laten zien dat alles in mijn leven perfect was. Als ik er nu over nadenk wilde ik ook iets bewijzen aan mijn moeder. Ik wilde namelijk alles zijn wat zij niet was en haar duidelijk maken dat ik het goed deed.”

Yvana leefde een dubbelleven en wilde iedereen gelukkig houden, maar was dat zelf niet. “Enerzijds was ik erg ongelukkig en onderdrukte ik mijn gevoelens door te blowen en anderzijds wilde ik aan de buitenwereld bewijzen dat ik perfect was. Toen ik uiteindelijk niet meer tegen mezelf kon liegen en mijn man de waarheid vertelde over hoe ik me echt voelde, zei hij tegen mij dat ik me er gewoon overheen moest zetten.”

Op dat moment ontstonden er barsten in haar ‘perfecte identiteit’. Ze merkte dat het idee van perfectie zwaarder woog dan haar gevoelens in het huwelijk en kwam tot het inzicht dat ze voor zichzelf moest kiezen. Ze scheidde, verliet haar stad en besloot een mode opleiding te volgen. “Ik voelde me schuldig, omdat ik het gevoel had dat het huwelijk door mij was mislukt. Toch bleef ik ook na mijn scheiding vasthouden aan een ideaalbeeld en was er elke keer iets wat ik moest oplossen voordat ik de perfecte vrouw kon zijn. Mijn valkuil is dat ik niet voor mezelf leefde. Voor wie wilde ik dat beeld toch aanhouden?.”

 

“Dit is de eerste keer dat ik gelukkig ben met mijzelf”

De film Perfect Woman startte voor Yvana haar verwerkingsproces en opende haar ogen. De perfecte vrouw die zij dacht te moeten zijn, bestond namelijk niet. “Tijdens deze film ben ik erachter gekomen dat de vrouwen waarvan ik dacht dat ze perfect waren, eigenlijk nauwelijks van mij verschilden. Zij accepteerden zichzelf alleen en ik deed dat niet. Het ideaalbeeld dat ik wilde aanhouden had ik zelf bedacht en is niet de standaard. Wat ik als perfect zag, is best oppervlakkig. Mijn perfecte vrouw was perfect voor de buitenwereld, een pleaser en iemand die nooit stil stond bij haar gevoelens. Ze had namelijk geen gevoelens. Ik zie de perfecte vrouw nu als iemand die haar grenzen kan aangeven en een leven leidt waar ze zelf gelukkig van wordt.”

Dit inzicht heeft Yvana eindelijk zelfacceptatie gebracht en daarom hoopt ze ook met deze film het gesprek te openen voor anderen. “Dit is de eerste keer dat ik gelukkig ben met mezelf en niet meer streef naar perfectie. Ik heb altijd mijn best gedaan om voor de buitenwereld leuk te zijn, maar nu vind ik mezelf eindelijk ook van binnen leuk. Alles is oprechter en beter, wanneer je het perfecte beeld loslaat.”

‘Perfect Woman’ komt vandaag uit en is exclusief te zien op het Alien Mag Instagram kanaal.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.