Stadskunstenaar Cote: “Mijn doel is om de samenleving te inspireren en te laten zien dat je mensen kunt helpen met kunst”

Bijna vier jaar geleden verliet Cote Veragua haar thuisland Chili om te gaan reizen in Australië. Daar vond ze de liefde, die uit Friesland bleek te komen. Inmiddels woont Cote samen met haar vriend in Leeuwarden, de stad die haar dit jaar kroonde tot stadskunstenaar. Nu fleurt ze de hele stad op met haar vrolijke kunst.

Foto door: Lieuwe Terpstra

Bij Alien Mag hechten we veel waarde aan jong vrouwelijk talent. Of je nou zingt, gedichten schrijft of tekent: wij bieden graag een podium aan jonge creatievelingen. Ook gefeatured worden? Mail ons je werk naar info@alien-mag.com en wie weet zie je jouw werk terug op de website!

Alien Mag: Hoe ben je begonnen als kunstenaar?
Cote: Ik ben zo’n twee jaar geleden begonnen met tekenen. In Australië probeerde ik schilderen met waterverf uit. Toen ik in 2018 naar Nederland kwam kende ik hier niemand, maar wilde ik ook niet bij de pakken neer zitten.

Ik besloot op een dag een winkelier aan te spreken en voor ik het wist dronk ik koffie met hem en praatten we over hoe ik zijn etalage kon versieren met mijn kunst. Het eindresultaat vond hij geweldig en ik kreeg daarna veel verzoeken van andere winkeliers. Ik kon in die tijd maar twee opdrachten aannemen, omdat ik terug naar Chili moest vanwege mijn visum. Tijdens mijn terugreis besefte ik dat ik de kansen die ik in Leeuwarden kreeg écht moest grijpen.

Hoe bedoel je?
Cote: Hiervoor werkte ik in de creatieve marketing en dat kan ik nu heel goed combineren met mijn kunst. Ik kan alle kanten op. Dat is ook waarom ik er zo veel van houd. Ik kan mezelf blijven uitdagen, nieuwe dingen bedenken en proberen zonder de druk te voelen dat ik me aan regels moet houden en hetzelfde moet blijven doen.

         Danjel Sijtsma

Hoe is het om stadskunstenaar te zijn?
Cote: Geweldig! Toen ik me aanmeldde voor de wedstrijd, had ik nooit gedacht uitgekozen te worden. Toen ik bij de laatste drie zat moest ik een presentatie geven voor een jury. Ik was heel zenuwachtig, omdat ik geen Nederlands sprak en de anderen wel. Toen de jury mij vragen stelde over de taal, dacht ik al dat ik het niet zou worden.

Tot mijn grote verbazing werd een maand later op de nieuwjaarsreceptie het tegendeel bewezen. Ik verstijfde even toen ik het hoorde, het was zo onwerkelijk. Ik moest vooraf een presentatie voorbereiden voor het geval dat ik won. Die maakte ik in het Engels, Nederlands én Fries. Zo kon ik iedereen aanspreken en laten zien dat ik het écht wilde doen.

Wat doe je als stadskunstenaar?
Cote: “Ik combineer kunst met sociaal werk. Mijn doel is om de samenleving te inspireren en te laten zien dat je mensen kunt helpen met kunst. Om dat te kunnen doen organiseer ik activiteiten voor mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken zoals ouderen en jongeren met een rugzakje. Ik wil alle mensen die het wat moeilijker hebben een plek geven in onze stad en laten zien dat ze meetellen en mee mogen doen.”

“Ik hoef geen Picasso te worden”

 

     Danjel Sijtsma

Hoe doe je dat nu in de coronacrisis?
Cote: Dat gaat nu wat moeilijker. Om toch wat te kunnen doen heb ik voor de gemeente een poster ontworpen die door de hele stad hangt met de tekst ‘Samen Sterk’. Daarnaast heb ik twee weken lang op straat teksten geschreven zoals ‘bel je moeder eerst’ en ‘we are all in this together’. Ik kreeg veel leuke reacties. Er was zelfs een man die voor me klapte vanaf zijn balkon toen ik bezig was. En dat is precies waarom ik kunst maak. Om mensen blij te maken. Niet om de beste te zijn. Ik hoef geen Picasso te worden en alle technieken te kennen en kunnen. Ik maak kunst op straat voor mensen om ze bij elkaar te brengen.

   Benjamin Egerland

   Danjel Sijtsma

Wat vind je van Leeuwarden?
Cote: Ik houd van deze stad! Vroeger woonde ik in veel grotere hoofdsteden, maar ik vind het hier veel fijner. Het centrum is groot genoeg dat iedereen elkaar kent en naar elkaar zwaait, zelfs als je elkaar niet kent. Voor het eerst heb ik het gevoel dat ik thuis ben en deel uit maak van een stad. Dat gevoel is heel speciaal voor mij.

Wat is de volgende stap?
Cote: Ik heb mijn doel bereikt als ik mensen inspireer. Volgend jaar ben ik nog stadskunstenaar en ik hoop dat ik hulp kan blijven bieden aan mensen met mijn kunst en niet dat het alleen mooi is om te zien. Ik leer nu Nederlands zodat ik nog verder kan komen dan waar ik nu ben.

Ik wil heel graag studenten laten zien dat je je studie kan mixen met je hobby. In mijn ogen gaat een studie niet om het uitstippelen van je carrière, maar om kansen grijpen met jouw nieuwe kennis. Vaak hebben mensen de juiste persoon nodig die ze het laatste zetje geeft om iets te doen waar ze van dromen. Die persoon wil ik zijn. Ik ben jong en ik wil leren. Nu is de tijd om mijn handen uit te steken en te helpen. Niet om te focussen op geld, maar op liefde en geluk en dat te delen.”

 

 Meer kunst van Cote?
Check haar Instagram voor al het moois dat ze maakt!

Danjel Sijtsma

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.