Scars of War: een krachtige docu over de oorlogstrauma van Yennhi’s vader

In de documentaire Scars of War probeert Yennhi Le, dochter van een Vietnamese oorlogsvluchteling, haar vader beter te begrijpen.

Het verhaal van Yennhi (22) begint in Vietnam, het land waar haar ouders vandaan komen. Door de gevolgen van de Vietnamoorlog belandden de ouders van Yennhi in Nederland en de familie vestigt zich al gauw in Maarssen.

Als kind worstelt Yennhi met haar identiteit en heeft ze veel vragen over haar vader, die ze omschrijft als ‘een moeilijke man met een mysterieus verleden’. Waarom is hij zoals hij is en waar komt zijn gedrag vandaan?

In de halfuur lang durende documentaire – geregisseerd door schrijver/maker Orihana Calcines – , praat Yennhi met haar jeugdvriendin, haar Nederlandse opa, haar moeder en zusje en met een traumaspecialist. Hoe is het om tussen twee culturen op te groeien en wat zijn de gevolgen van oorlogstrauma’s? Na alle gesprekken gaat Yennhi het gesprek aan met haar vader, iets waar ze al jaren naar smacht.

“Het is het moeilijkste wat ik ooit in mijn leven gedaan heb, maar door deze confrontatie aan te gaan voel ik me weer verbonden met mijn vader, mijn familie en mijn roots”, zegt Yennhi. Ze hoopt met de film anderen te inspireren om ook het gesprek aan te gaan met hun omgeving. “Elkaar begrijpen is een geweldig begin om te beginnen met helen”, zegt ze.

Het maken van de film bracht bij zowel Yennhi als bij regisseur Orihana verschillende emoties naar boven. “Toen Yennhi vertelde dat zij vroeger net als ik brieven moest vertalen voor haar ouders, viel bij mij het kwartje”, zegt Orihana. “Je aan beide kanten net niet helemaal thuis voelen, een aparte dynamiek met je ouders, je moeilijk kunnen verhouden tot Nederlandse kinderen: op papier lijken wij heel anders, maar er is zoveel exact hetzelfde. Dat helpt enorm met het verwerken van een bepaalde schaamte. We zijn niet zo alleen als we denken”, zegt de in Venezuela geboren maker.

Check de docu hieronder en houd de socials van Yennhi en Orihana in de gaten voor de aankondiging van een Q&A!

Een reactie op “Scars of War: een krachtige docu over de oorlogstrauma van Yennhi’s vader”

  1. Silvia schreef:

    Wat geweldig. Zo mooi om de achtergrond nu te weten van mijn oude buurmeisje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.