Eid 2020: “Ik vind het heel belangrijk om er deze dag goed uit te zien”

De Ramadan is voorbij en dat wordt gevierd met Eid al-Fitr (in de volksmond het Suikerfeest). Door de maatregelen zal het feest minder uitbundig worden gevierd. Wat voor impact heeft dat op de feeststemming van moslims? Miljoella, Rania en Pooja vertellen je erover.

Miljoella (20)
Ik ben sinds december bekeerd, dus dit is mijn eerste Ramadan en Suikerfeest als moslim. Een heel sterk beeld van hoe het er uit zou moeten zien heb ik daardoor ook niet. Daarom heb ik ook niet het gevoel dat ik iets mis of dat de ervaring heel anders is in quarantaine.

Mijn vriendinnen vinden het bijvoorbeeld wel heel erg jammer, want zij willen natuurlijk met familie zijn en dat kan nu niet. Ik vier samen met mijn vrienden en mijn zus het Suikerfeest en kijk het meest uit naar het gezellig samen eten en genieten van al het lekkers. Ik heb al chocolaatjes met Eid Mubarak (een gezegend feest red.) besteld en een cadeautje gehaald voor de vriendin bij wie ik het ga vieren.

Ik kan het feest natuurlijk niet echt vergelijken met voorgaande jaren, behalve dat het werd gevierd op mijn basisschool en we dan met zijn allen eten meenamen. Wel vind ik het erg belangrijk dat ik een mooie outfit voor deze dag heb, omdat ik mensen ga zien en foto’s wil maken. Daarom ben ik vorige week intensief begonnen met het zoeken van mijn outfit. Ik moest namelijk dé perfecte jurk vinden en die heb ik gelukkig gevonden. Ik ben dus al helemaal ready voor het feest en hoop dat ik nog vele jaren mag vieren.

 

 

Rania (19)
Een typisch Suikerfeest begint bij ons altijd met een chaotische ochtend. We zijn met zijn zessen thuis en iedereen maakt zich dan tegelijk klaar om naar de moskee te gaan voor het Eid-gebed. Als we hiervan thuiskomen, drinken we gezamenlijk thee met melk – wat een Soedanese traditie is – en ontbijten we samen. In het begin van de middag kleden we ons om van onze gebedskleding en dragen we onze Eid-outfit.

Dit jaar zal het natuurlijk anders zijn door het coronavirus en zullen we weinig bezoek ontvangen, maar we zullen wel iedereen bellen om ze een fijn Suikerfeest te wensen. Ook hebben we dit jaar afgesproken om met het hele gezin lootjes te trekken en cadeautjes voor elkaar te kopen om het toch nog speciaal te maken. Ik vind het leukste aan deze dag dat iedereen echt samen is en dat er meer tijd voor elkaar is. Je bent op zo’n dag eigenlijk alleen maar bezig met elkaar en de gezelligheid.

Juist omdat we dit Suikerfeest echt alleen maar met elkaar zitten en bijna geen bezoek hebben, wilde ik eigenlijk met iedereen mooie huispakken à la Roy Donders dragen. Jammer genoeg was niemand hier thuis enthousiast over, dus ben ik een week geleden begonnen met het zoeken van een abaya. Ik heb er ook een gevonden, maar als die niet op tijd aankomt houd ik het bij traditionele Soedanese kleding.

 

 

Pooja (20)
Ik ben in november 2019 bekeerd en vier dit jaar mijn eerste Suikerfeest. Als ik op social media kijk of met islamitische mensen spreek, dan hoor je dat saamhorigheid en familie een belangrijk punt is.

Omdat mijn familie van Surinaams-Hindoestaanse afkomst is heb ik niet echt een duidelijk beeld van het Suikerfeest. Deze coronatijd maakt daarom ook niet heel veel verschil voor mij, behalve dat ik niet naar de moskee kan gaan. Ik heb gelukkig wel veel steun aan Rania, ik ga het Suikerfeest ook bij haar thuis vieren.

Ik heb niet alleen zin in het heerlijke eten, maar ga zelf ook Indiase en Soedanese zoetigheden maken. Ik ben heel erg benieuwd of het gaat lukken. Misschien is het iets te hoog gegrepen, maar ik weet dat haar moeder heel trots en blij zal zijn.

Ik moet bekennen dat ik mijn outfit vorige week pas heb uitgekozen, omdat ik eigenlijk gewoon geen tijdsbesef heb door de vreemde tijd waar we in leven. Dus toen ik op social media zag dat mensen hun outfit al aan het uitzoeken waren, ben ik maar snel aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik echt een hele mooie jurk gevonden. Ik vind het heel belangrijk om er deze dag goed uit te zien: het is namelijk mijn eerste Suikerfeest en met mijn outfit wil ik eigenlijk the new me laten zien en vieren. Al mijn oude kleding is gelinkt aan mijn leven als niet-moslim; niet dat ik dat wil vergeten, maar ik wilde toch wel iets hebben wat meer bij mij past op dit moment en dat heb ik gevonden.

 

 

Het Alien Mag-team wenst iedereen die het Suikerfeest viert een hele fijne en gezegende dag toe!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.