Bijzondere verhalen van queer rolmodellen krijgen spotlight in bedtijdboek

Als kind miste illustrator Nazrina Rodjan verhalen van queer personen in boeken, waardoor ze zich niet gerepresenteerd voelde. Ze besloot daarom het heft in eigen handen te nemen en maakt nu samen met schrijver Naomi Veldwijk het boek Queer Bedtijdverhalen om positieve verhalen van de queer community in de schijnwerpers te zetten.

Op 17 mei is het de Internationale Dag tegen homofobie, transfobie en bifobie. Hiermee wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de onderdrukking en discriminatie van de lhbtiq+ gemeenschap. Dit jaar is het precies 30 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit niet meer als ziekte classificeerde. Voor die tijd stond het op de lijst van psychische aandoeningen.

“Veruit de meeste representatie van de lhbtiq+ gemeenschap is gericht op witte mensen. Daardoor had ik als Nederlands-Hindoestaanse queer vrouw nooit het gevoel er écht bij te horen”, vertelt Nazrina. Om die reden focust Queer Bedtijdverhalen zich op queer mensen van kleur. “Veel van deze mensen krijgen niet de spotlight die ze verdienen. Door dit boek uit te brengen, willen we ze bereikbaar en representatief maken voor een breed publiek.”

Het idee voor het boek ontstond in 2018, nadat Nazrina haar eigen queer rolmodellen portretteerde en er een magazine van maakte. Queer Bedtijdverhalen moest de opvolger worden van Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes, uitgegeven door ROSE Stories. Een prototype volgde, waarna het idee gepitcht werd bij dezelfde uitgever.

In het boek staan eenendertig portretten en verhalen van queer rolmodellen centraal. Nazrina: “We lazen het gedicht A Litany of Survival van Audre Lorde uit haar gedichtenbundel The Black Unicorn. Aangezien dit gedicht op bladzijde eenendertig staat, inspireerde dit ons om eenendertig mensen te selecteren voor ons boek.”

Passage uit A Litany for Survival van Audre Lorde:

when we are loved we are afraid
love will vanish
when we are alone we are afraid
love will never return
and when we speak we are afraid
our words will not be heard
nor welcomed
but when we are silent
we are still afraid

Met de portretten wilt Nazrina verhalen belichten van bijzondere dingen die de queer rolmodellen hebben gedaan. Anti-racisme en queer activist Naomie Pieter en psychiater en activist Glenn Helberg zijn enkele namen die hun opwachting zullen maken in het boek. “De focus ligt niet op het queer, homo, bi of trans zijn, maar om de persoon zélf en wat ze doen”, zegt Nazrina. “Queerness is een belangrijk onderdeel van wie ze zijn, maar vormt niet hun gehele identiteit.”


Naomi & Nazrina op Youth Pride 

Met het prototype zijn Nazrina en Naomi langs verschillende basis- en middelbare scholen in Nederland gegaan om voor te lezen. “We merkten dat veel jonge kinderen al weten wat lhbtiq+ betekent”, zegt Nazrina. “Het overgrote deel reageerde dolenthousiast op ons boek. Dat geeft hoop voor de volgende generatie.” Volgens Nazrina kan representatie zorgen voor meer acceptatie. “De verhalen zijn voor iedereen te lezen, van 13 tot 100 jaar. We hopen dat het een bijdrage levert aan de acceptatie van de lhbtiq+ gemeenschap, zodat iedereen zich vrij kan voelen.”

Queer Bedtijdverhalen wordt later dit jaar uitgebracht

Een reactie op “Bijzondere verhalen van queer rolmodellen krijgen spotlight in bedtijdboek”

  1. Rachida Buzhu schreef:

    Discriminatie en/of uitsluiting van doelgroepen in de samenleving MOET ten alle tijden bestreden worden. Gelijkheid en acceptatie van individuen hoort een vanzelfsprekendheid te zijn, ongeacht: huidskleur, etniciteit, geloofsovertuiging, gender en last but not least sexuele voorkeur! We must always share love instead of hate ?❤???????

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.