“Het is verademend om iemand tegen te komen met dezelfde mindset”

Bij hun eerste ontmoeting was er gelijk een klik. Nu, tien jaar later, zijn kunstenaar en schrijver Karima Aissaoui (28) en stylist Fatima Zahra (31) niet alleen goede vrienden, maar ook creatieve partners in crime. “Het is verademend om iemand tegen te komen met dezelfde mindset.”

Concept & Styling: Fatima Zahra & Karima Aissaoui
Gedicht: Karima Aissaoui
Foto’s: Jasmijn van Buytene

“We spreken elkaar soms lange periodes niet en dan kruisen onze paden weer en gaan we weer verder waar we gebleven waren”, vertelt Karima. “Het is een hele vertrouwde band die we delen.”

Fatima Zahra vult haar aan: “Karima en ik zijn met de jaren naar elkaar toe gegroeid en ons contact werd steeds dieper en sterker. Ik kan altijd mijn ei kwijt bij haar zonder dat ze mij veroordeelt. Ik denk dat het stukje wederzijdse respect en vertrouwen centraal staat in onze sisterhood.”

Een zusterschap is volgens Fatima Zahra net iets dieper dan een vriendschap, omdat je je emotioneel en kwetsbaar durft open te stellen. “Je connect echt met elkaar en vraagt raad als je het zelf even niet meer weet, terwijl je dit bij een vriendschap minder snel zal doen. Het gaat dan meer om gezelligheid. Je gaat namelijk niet met elke vriend of vriendin hele diepe gesprekken voeren”, aldus Fatima Zahra.

Door het vertrouwen dat ze in elkaar hebben is er ook geen sprake van concurrentie of jaloezie. “We houden beiden van creativiteit, mode en fotografie, maar hebben ook andere bezigheden”, vertelt Karima. “Zo ben ik vooral gefocust op schilderen en schrijven en Fatima Zahra weer op mode. We hoeven niet altijd alles samen te doen. We hebben beiden een groot netwerk en soms komt zij iets tegen dat ze goed bij mij vindt passen en idem dito”, aldus Karima.

Buiten hun vriendschap om werken de dames namelijk ook regelmatig samen. Zo zijn ze pas geleden gestart met het project I AM ALL (WO)MEN waarmee ze genderfluïditeit, zuster- en broederschap en inclusie aankaarten. Ze hopen met dit project de veelzijdigheid van vrouwen te laten zien. “We hebben beiden het gevoel dat het in onze samenleving heel belangrijk is hoe een vrouw eruitziet”, vertelt Karima. “Daarom hebben we er voor gekozen om de foto’s heel neutraal te houden om zo het hele brede spectrum van wat wij als vrouw zijn zien, open te laten.”

Gedicht van Karima Aissaoui

Op de foto’s dragen Karima en Fatima Zahra een wijd pak dat naar eigen zeggen niet per se vrouwelijk, maar ook niet mannelijk is. Hiermee weergeven ze genderfluïditeit en neutraliteit. Ook zie je een sterke band tussen twee personen en kan iedereen dit op zijn eigen manier interpreteren, van zusterschap tot romantische relatie. “Wij zijn iedereen en hoeven niet per se in het hokje geplaatst te worden”, zegt Karima.

Wat het geheim is achter hun langdurige sisterhood? “Communcation is key!”, zegt Fatima Zahra. “In elke relatie – of het nou een vriendschap of romantische relatie is – is het belangrijk om goed te communiceren. Als we samen bezig zijn met een project vragen we ook aan elkaar hoe de ander zich er over voelt. We gunnen elkaar groei en ontwikkeling, zoals we onszelf dat gunnen. Die vrijheid is heel erg belangrijk”, besluit ze.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.