Laura: ‘Mijn zwarte huid is blijkbaar geen prioriteit’

Velen van ons zijn hun make-up journey gestart in de Etos of Kruidvat, waar het aanbod foundations vaak maar van tintje wit tot oempa-loempa gaan. Hoewel steeds meer beautymerken hun kleurenpalet uitbreiden, blijft het voor sommige zwarte vrouwen nog steeds een struggle om de juiste kleur foundation of concealer te vinden in de drogisterij. Om deze reden draagt de Utrechtse Laura (19) nauwelijks make-up.Foto’s door Laura

In 2017 lanceerde zangeres Rihanna het cosmeticamerk Fenty Beauty, waarmee ze maar liefst 40 verschillende kleuren foundation uitbracht. Sindsdien heeft ze de make-up wereld volledig op zijn kop gezet en licht geschenen op het feit dat make-up merken inclusiever moeten zijn.  Merken als Dior, MAC en NYX Cosmetics volgden Fenty Beauty op en kwamen met een breder aanbod aan foundationkleuren. Maar alsnog zijn er merken die weinig in hun assortiment hebben voor de donkere huid.

Laura is een negentienjarige journalistiek student. Ze heeft geen bijbaantje, omdat ze zich volledig op haar studie focust. Make-up kopen is voor haar ‘een hele zoektocht’ omdat ze niet de juiste producten binnen haar budget kan vinden.

“De eerste keer dat ik me realiseerde dat mijn huidskleur niet gerepresenteerd werd in de beauty-industrie, was toen ik op 13-jarige leeftijd met vriendinnen naar de drogisterij ging”, vertelt Laura. “Er was gewoon niets in mijn huidskleur te vinden. De enige merken waar ik mijn kleur wel kon vinden waren duurdere merken zoals Bobby Brown, maar daar heb je als jong meisje gewoon geen geld voor. Ik weet nog dat een vriendin van mij haar veel te lichte foundation bij mij ging uitproberen voor de grap, omdat we allemaal wisten dat mijn kleur  foundation niet te koop was. Toentertijd lachte ik mee, maar als ik er nu op terugkijk was het eigenlijk helemaal niet zo grappig dat er niets voor mijn huidskleur was.”

Laura merkte al gauw dat zij meer moest uitgeven aan een simpele foundation dan haar vriendinnen. “Ik vind het gewoon niet zo belangrijk om hier veel geld aan uit te geven als studente en urenlang research te doen naar waar ik een foundation kan vinden die bij me past. Hierdoor ben ik me meer gaan focussen op bijvoorbeeld eyeliner en mascara, omdat ik daarbij geen struggle ervaar.


aanbod make up voor de zwarte huidskleur bij drogisterijen Etos en Kruidvat

Ik ben het nu wel gewend om weinig make up te dragen, maar ik vond het vroeger wel pijnlijk dat er eigenlijk gewoon geen plek was voor mijn huidskleur in de make-up wereld. Het voelde alsof er geen markt voor mij was en alsof mijn zwarte huidskleur niet als prioriteit werd gezien”, aldus Laura.

Amanda Rijff is een beauty expert en make-up artiest en is hard bezig om make-up voor de zwarte huidskleur op de kaart te zetten in de beauty-industrie. Ze herkent Laura’s struggles.

“Het valt mij op dat in het buitenland het aanbod van het midden- en hoog segment kleurschakeringen veel ruimer is voor een donkere huid. Dat geldt voor zowel voor drogisterijen als bij warenhuizen”, zegt Amanda. “In Nederland wordt er voor dezelfde doelgroep besloten wat er wel of niet te verkrijgen is. Sterker nog; ik heb zelf meerdere malen meegemaakt dat ik merken heb benaderd die aangeven dat bepaalde kleuren niet bestaan, terwijl ik hetzelfde product in meerdere kleurschakeringen voor de donkere huid in het buitenland in mijn handen heb gehad”, vertelt de beauty expert.

TIP van Amanda
Merken als NYX Cosmetics, ZOEVA, Juvia’s Place en Flesh Beauty zijn betaalbaar en hebben een uitgebreid assortiment voor de zwarte huid. Helaas zijn deze merken niet standaard te vinden in de drogisterij.

Volgens Amanda wordt het uitbreiden van het kleurenpallet voor de zwarte huid niet als commercieel goed gezien, omdat er grote angst is dat een product of merk niet genoeg verkoopt. Risico’s worden zo tot een minimum beperkt. Dit betekent echter niet dat de merken als L’Oréal en Maybelline helemaal geen make-up maken voor deze doelgroep. Nederlandse drogisterijen verkopen het gewoon niet.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amanda Rijff (@amandarijff) op

Alien Mag nam contact op met Etos, Kruidvat en Cosnova, het moederbedrijf van make-up merken Essence en Catrice, met de vraag hoe het mogelijk is dat het aanbod zo schaars is voor de zwarte huidskleur. We hebben de volgende antwoorden ontvangen:

Kruidvat
Etos

Cosnova: Essence en Catrice

Voorlopig is Laura’s zoektocht naar beautyproducten voor haar huidskleur ten einde. “Make-up is niet voor iedereen de hoogste prioriteit, maar ik vind wel dat wij die keuze zelf mogen maken of wij foundation of concealer dragen, in plaats van dat deze keuze al voor ons wordt gemaakt”, zegt ze. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat meer gekleurde mensen de kans krijgen om in gesprek te gaan met make-up merken om zo de zwarte huid te normaliseren in de make-up wereld.”

2 reacties op “Laura: ‘Mijn zwarte huid is blijkbaar geen prioriteit’”

  1. Julia schreef:

    Hoi!

    Ik schrijf een essay over mijn white privilege (en hoe ik ontdekte dat ik dat had) en ik had een anekdote gegeven over hoe ik ontdekte dat Essence (en dus ook Kruidvat en Etos) weinig tot geen makeup hebben voor POC, terwijl dat voor mij wel altijd en overal beschikbaar is en in elke price range ook nog. Ik vond dit super nuttig om te lezen, vooral ook de reactie van Cosnova erbij.
    Dankjewel ! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.