“Trouwen met iemand van een andere afkomst, hoe reageerden je ouders?”

Twee vrouwen vertellen hoe het is om anno 2019 in een gemengd huwelijk te zitten.

Sanae (33) is een bekende online persoonlijkheid. Op haar Insta neemt ze je mee in haar wereld. Haar man en dochter van 2,5 jaar oud komen daar regelmatig voorbij. Ze leerde haar man kennen via een gemeenschappelijke vriendin/collega. Sanae heeft Marokkaanse roots, haar man Indonesische. Imane (25) is docent Nederlands en natuurkunde. Via een bijbaantje kwam ze in contact met haar man, die ze pas tijdens een werkuitje voor het eerst echt sprak. Imane’s roots liggen in Marokko, die van haar man liggen in Soedan en Nederland.
Fotograaf Maryam Touzani

Alien Mag: wat zijn de meest voorkomende opmerkingen die je krijgt als mensen erachter komen dat je in een gemengd huwelijk zit?

“Trouwen met iemand van een andere afkomst, hoe reageerden je ouders?”
Sanae: ik ben het inmiddels gewend om deze vraag te krijgen. Mensen vinden het bijzonder, ze zijn nieuwsgierig. Ik krijg vaak dm’s van dames die vragen om tips. Soms vind ik dat lastig, want ik heb in die zin geen strijd hoeven voeren. Een vriendin van me had dat wel. Zij was met een Pakistaanse man getrouwd, haar moeder was er tegen.

Toen ik mijn moeder vertelde over mijn man, zei ze: “oke, ik wil zien hoe hij is.” Ze had er geen issues mee, “als hij maar moslim is” ,zei ze. Nu is hij haar pareltje: hij kan niks fout doen bij haar.

Imane: het was eigenlijk heel simpel bij mij. Ik vertelde het mijn moeder en die zei het weer tegen mijn vader. “Er wilt iemand langskomen om me te leren kennen” ,vertelde ik. “Laat maar komen” ,zeiden ze toen.

Ik snap de vragen wel. Je hebt soms conservatieve ouders die er moeilijk over doen. Als mensen dan horen dat ik in een gemengd huwelijk zit, zijn ze benieuwd naar de andere kant van het verhaal.

Imane door Maryam Touzani

Sanae en Imane zijn 21 en 22 september aanwezig op Djemaa el Fna, waar ze tijdens de Talkshow Over de Liefde deelnemen aan gesprekken over thema’s als keuzevrijheid, trouwen en tradities. De show wordt gehost door journalist Yasmina Aboutaleb.
Acteur Abbie Chalgoum is er 21 september ook bij. In zijn gemengde relatie speelt religie niet zo’n grote rol. Op zondag schuift Sharvin Ramjan aan om zijn ervaringen als Surinaams-Hindoestaanse LHBT’er te delen. De laatste gast is Emine Hasret. De Rotterdamse student heeft een gemengde relatie en doet  onderzoek naar queer zijn.

“Gaat dat werken met verschillende culturen?”
Imane: mensen vragen zich af waar Soedan ligt en hoe mijn man en ik met elkaar communiceren. Ik kan er wel om lachen, want mijn man en ik zijn allebei in Nederland geboren. Hij is half-Nederlands.

We leren veel van elkaar. Zo probeer ik het Soedanese nieuws meer te volgen, dat deed ik toen ook met de protesten van laatst.

Hij kookt meer Marokkaans dan ik en kan als beste Marokkaanse thee zetten.

Iedereen reageert meestal positief als ik over mijn man vertel. De meest vreemde vraag die ik kreeg was: ‘Soedanezen… zijn dat zwarte mensen?’ Maar dat was maar één keer. Ik heb me er niks van aangetrokken.

Sanae: ik heb geen moeite met compromissen sluiten. Ik zeg meestal dat dat aan jezelf ligt en hoeveel je je openstelt voor andere culturen.

Mijn man krijgt soms hoofdpijn van mijn geschreeuw. Ik ben nou eenmaal luid, maar voor hem probeer ik zachter te praten, haha. Ook merkte hij op dat we in de Marokkaanse cultuur op gebiedende wijs praten. Wij vragen niet, maar commanderen. ‘Ik zeg: ‘kom hier’, in plaats van ‘wil je even hier komen?’ Hij is juist het tegenovergestelde.

Mijn dochter leert Indisch, Nederlands en Arabisch. Mijn schoonouders praten Indonesisch met haar en haar oma van de Marokkaanse kant praat Arabisch met haar. Ik praat Arabisch en Nederlands met haar. Een beetje ingewikkeld soms, maar we willen haar van alles wat meegeven.

Sanae door Maryam Touzani

“Hoe is het om in een gemengde relatie te zitten?”
Sanae: vet.

Ik heb geen vergelijkingsmateriaal, alles is nieuw voor me. In mijn omgeving ben ik de enige die niet met een Marokkaan is getrouwd. Daardoor merk ik dat mensen denken dat alles dat anders is, gedoemd is te mislukken.

Bij mannen wordt het sneller geaccepteerd als ze een relatie hebben met iemand van een andere afkomst. Een man mag een vriendin, hij mag laat wegblijven, maar een vrouw kan dat niet.

Ouders zijn over het algemeen meer beschermend bij vrouwen. Dat begrijp ik, maar ik vind het alsnog oneerlijk. Maar goed, de nieuwe generatie is nu aan zet, zij gaan dingen anders doen. Ook ik voed mijn kinderen anders op.

Imane: voor mij is het normaal.

Ik denk dat het tegenwoordig minder bijzonder is om in een gemengde relatie te zitten. Mensen zijn opener en groeien met de tijd mee. In mijn omgeving is het geen vreemd fenomeen. Ik ken veel mensen die in een gemengd huwelijk zitten.

Op sociale media zie ik vaker afkeurende reacties van mensen. Als een persoon het belangrijk vindt dat iemand dezelfde culturele achtergrond deelt, dan vind ik dat een prima argument. Maar puur iets afkeuren zonder reden, vind ik raar. Ik vind dat je op z’n minst open moet staan voor een gesprek, ook al ben je tegen gemengde relaties. Er is meer dan alleen wat je gewend bent.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.