Khaddouj Barghout: ‘Het afpakken van iemands onschuld blijft een lelijke en haatvolle daad’

Beeldend kunstenaar Khaddouj Barghout (20) confronteert kijkers met de gevolgen van gruwelijke daden.

Alien Mag: wat voor artiest ben je?
Khaddouj: Ik ben beeldend kunstenaar met een focus op tekenkunst in het bijzonder. Afhankelijk van het concept uit ik me ook door middel van sculpturen en schilderijen. Speling tussen ironie en grimmigheid vind ik zowel boeiend als amuserend. Dit merk je ook aan mij als persoon en zie je terug komen in mijn werk.

Welke visie wil je uitdragen met je werk?
Khaddouj: Ik portreteer vooral (gevolgen van) voorvallen zoals onderdrukking, verlies van onschuld en verlangen naar de paradox van de vrijheid. Het afpakken van iemands onschuld blijft een lelijke en haatvolle daad. Dit is een kant van mensen waar we helaas vaak mee te maken hebben. Ik probeer kijkers en iedereen die daar aan bijdraagt mee te confronteren. Daarom zie je in mijn werk ook een mix van lust en horror, wat allemaal bijdraagt aan de onderliggende bijzijn van vrees en woede.

Over lust gesproken: je werk is best seksueel getint – lokt dat veel reacties uit?
Khaddouj: Oh, most definitely! Daar kan je niet omheen als je als vrouw zijnde anything doet wat naar seks toe hint. Er zijn in mijn geval zat jongens die mijn werk heel plat opvatten en maar al te graag hun lullige opinies in mijn gezicht duwen. Ik vind dat opmerkelijk en zorgwekkend omdat ik geen erotisch werk maak.

De thema’s die je vooral naar voren ziet komen in mijn werk zijn juist heel distasteful. Het zijn meestal kinderen die ik portreteer of kinderlijke aspecten die direct contrasteren met alles wat daar een bedreiging voor vormt. Denk aan in aanraking komen met seks op een te jonge leeftijd bijvoorbeeld. Dat er een sterke en persoonlijke relatie zit tussen mij en mijn werk kan ik niet ontkennen.

Het gevolg daarvan is dat ik als maker automatisch respectloos en niet naar mijn waarde word behandeld. Maar het meest respectloze blijft wel het feit dat mannelijke kunstenaars daar nog steeds hun voorsprong in hebben en zo ook meer vrijheid.

Ik vind het zo teleurstellend dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de kunstwereld. Vrouwen in de kunst hebben lang genoeg geleden onder mannen die met de eer strijken. Maar we leven niet meer in die tijd dus het mag wel wat sneller naar gelijkwaardigheid gaan, vind ik. Hoe kunstenaressen zichzelf presenteren heeft daar ook invloed op natuurlijk. Ik acht zelf ook veel meer waarde voor sterke bedachtzame vrouwen met een visie dan de meegaande types.

Heb je het gevoel je werk te moeten verdedigen tegenover anderen?
Khaddouj: Nee, gelukkig voelt het niet alsof ik mijn werk continue moet verdedigen. Dat zou a huge waste of time zijn als ik me ook daar om moet bekommeren. Ik vind vrijheid voor interpretatie in de kunst ook heel belangrijk. Alleen als de interpretatie oppervlakkig en respectloos wordt tegenover ernstige onderwerpen, dan vind ik wel dat het in twijfel gesteld moet worden.

Je werk is creepy, soms zelfs een beetje lelijk. Is dat een tegengeluid in een wereld waarin alles mooi en perfect moet zijn of zit daar iets anders achter?
Khaddouj: De tegenstelling van het pure in strijd met the impure is zeker iets wat ook het idee van schoonheid en de mythe van perfectie erbij betrekt. Puurheid representeert niet alleen onschuld natuurlijk, het hangt allemaal ook af van de context. En ja, we leven nu inderdaad in een narcistisch digitaal tijdperk. Daardoor zien we denk ik heel veel over het hoofd omdat we zo geobsedeerd zijn met hoe alles eruit ziet voor de buitenwereld. Ik word er soms ook echt moe van en dat dient ook als inspiratie.

Zijn er dingen die je opgevallen zijn of waar je tegenaan bent gelopen in het creatieve veld?
Khaddouj: Ik verwachtte dat de kunstwereld dé plek zou zijn waar geen ruimte is voor zedelijkheid, een plek waar continue grenzen worden verlegd. Waar kunstenaars in het algemeen ook vrijzinniger en anarchistischer zijn. Maar er lijkt alsnog helaas behoorlijk wat meegaandheid te heersen.

Het was wel heel cool om erachter te komen dat mijn werk ook inzetbaar is voor filmproducties bijvoorbeeld. Dat brengt mijn ideeën en werk op een andere manier tot leven. Ik vind het interessant om uit te zoeken waar mijn werk nog meer voor ingezet kan worden. Het aanbod in steeds meer verschillende media helpt daar heel erg bij.
 

Welke lessen heb je geleerd sinds je kunstenaar bent geworden?
Khaddouj: Een lekker tegenstrijdige les waar ik nog een balans tussen zoek is: toegeven aan jezelf dat je nog lang niet alles weet in het leven, maar ook weten dat jij jezelf het beste kent en niemand ever laat bepalen wat goed is en wat niet voor jou.

Wat helpt is dat de enige echte sturing en drive voor het creëren als eerste vanuit jezelf moet komen. Dat heb ik gelukkig altijd wel zo ervaren en begin nu de voordelen daarvan op te merken.

Bij Alien Mag hechten we veel waarde aan jong vrouwelijk talent. Of je nou zingt, gedichten schrijft of tekent: wij bieden graag een podium aan jonge creatievelingen. Ook gefeatured worden? Mail ons je werk naar info@alien-mag.com en wie weet zie je jouw werk terug op de website!

Volg Khaddouj op Insta voor meer van haar werk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.