Het werk van Melisa Sayim is een visueel dagboek van haar reizen

“Mijn doel is niet om te schilderen wat ik zie, maar wat ik voel. Elke dag leer ik meer over mezelf en mijn kunst kennen.”

Bij Alien Mag hechten we veel waarde aan jong vrouwelijk talent. Of je nou zingt, gedichten schrijft of tekent: wij bieden graag een podium aan jonge creatievelingen. Ook gefeatured worden? Mail ons je werk naar info@alien-mag.com en wie weet zie je jouw werk terug op de website!

Alien Mag: wat voor artiest ben je?
Melisa: Ik ben een jonge gepassioneerde kunstenares uit Rotterdam, gespecialiseerd in het schilderen van abstracte kunst.

Mijn herinneringen van de reizen die ik maak vormen de basis van mijn werk. Het is een combinatie van veel kleur, structuren en details. Innovatie, nieuwe dingen ontdekken en uitproberen tijdens mijn creatieve proces is waar ik van houd. Voor elk kunstwerk dat ik maak gebruik ik niet altijd dezelfde kleuren, omdat elke plek waar ik ben geweest zo zijn eigen kleuren heeft. Geen een van mijn kunstwerken lijkt daardoor op elkaar, het is iets wat ik op gevoel maak.

Hoe kwam je erachter dat je graag schilderde?
Melisa: Nadat ik in 2017 was afgestudeerd als grafisch vormgever had ik een tussenjaar genomen. In dat tussenjaar deed ik veel inspiratie op van verschillende Europese culturen. Elke reis die ik tot nu toe heb gemaakt, opende mijn ogen voor de schoonheid die ons elke dag omringt.

Door te schilderen legde ik al mijn inspiraties en momenten vast. Hierdoor realiseerde ik me dat mijn hart toch het meest ligt bij schilderen. Kunst maken en creatief zijn is mijn doel in het leven.

Melisa: Tijdens het reizen heb ik altijd mijn visual diary bij me. Foto’s, notities, kleuren, structuren, noem maar op. Deze herinneringen en inspiraties geven mij kracht om nieuwe kunstwerken te creëren. Het hele proces voelt voor mij als rijkdom. Ik geloof dat zonder kunst de wereld niet leefbaar zou zijn.

Mijn doel is niet om te schilderen wat ik zie, maar wat ik voel. Elke dag leer ik meer over mezelf en mijn kunst kennen.

Het onderstaande werk – ‘Les éléments de la liberté’ (de elementen van vrijheid red.) – is gebaseerd op de grote moskee in Parijs. De met mozaïek betegelde muren van de gangen omringen een binnenplaats vol met groen, en door de blauwgroene vloertegels leek het net alsof ik op helder water liep.

De kunstwerken bevatten mijn gevoelens van het moment dat ik daar rondliep en de kleuren die ik om me heen zag. Als ik terug kijk naar deze kunstwerken, voelt het alsof ik terug ga in de tijd. Het zorgt ervoor dat ik me altijd zal blijven herinneren hoe het op dat moment was en hoe ik me toen voelde.

Heb je wel eens dat mensen je werk niet begrijpen?
Melisa: Tot op heden ben ik nog niemand tegengekomen die mijn kunst niet begrijpt of het niet serieus neemt. Het mooie aan mijn kunst, en aan kunst in het algemeen, is dat het geïnterpreteerd kan worden op verschillende manieren. Van mij hoeft niet iedereen het te begrijpen, als de persoon in kwestie maar de moeite neemt om ernaar te kijken. Zo hoop ik dat ik anderen kan inspireren en een manier kan laten vinden om de schoonheid van kunst te kunnen waarderen.

 

Op 18 en 19 mei kun je het werk van Melisa van dichtbij bewonderen tijdens haar eerste expositie bij Charloisse Poort in Rotterdam. Check voor meer info Melisa’s insta 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.