Patrisha: “Ik geef een grote mond, omdat ik dat wil”

Ze is uitgesproken, direct en heeft een blik die zegt: met mij valt niet te sollen. Covermodel Patrisha Hassell (23) is klaar om alles te pakken wat haar toebehoort. Haar vechtersmentaliteit werkt aanstekelijk.

Foto’s / Art direction / Graphic design Nilofar Attahi
Styling Chi Yen Lam
Make-up & Hair Lesly2You Beauty
Setassistent Iman Najafi
Muse Patrisha Hassell
Met dank aan Atelier 3 

Shit happens
Er hangt een bepaalde energie rondom Patrisha, die ook goed merkbaar is in haar aanwezigheid op social media. Ze zegt en doet wat ze wil. Wie haar disrespect, krijgt de wind van voren. Als je haar alleen online volgt, zou je kunnen denken dat het een toneelstukje is. Maar we leren algauw dat er weinig verschil is tussen online en offline Patrisha.

Patrisha is een rechtenstudent uit Brabant, met roots op Sint Maarten. Al heel haar leven heeft ze moeten vechten. Dat begon al toen ze op zevenjarige leeftijd uit huis werd geplaatst: haar moeder kon niet voor haar zorgen. Ze wil er niet al te veel over kwijt; “Shit happens, maar het is verleden tijd”, vertelt ze. “Ik heb er mentale littekens aan overgehouden. Maar als ik zie hoever ik ben gekomen, heeft het me sterker gemaakt. Misschien dat ik daarom zo uitgesproken ben – omdat er veel woede in me zit. Die woede zet ik om in kracht.”

Grapjes
Tot een paar jaar terug was Patrisha enorm actief op sociale media: vrijwel iedere dag postte ze een bericht. Ze gebruikte haar socials als een open dagboek en deelde haar ervaringen met online daten, onpopulaire opinies (“Snap niet waarom mensen met een Samsung (of een ander gare Android merk) het nog nodig vinden om Snapchat te gebruiken. Schaf dan gewoon een iPhone aan”), of luchtte haar hart over haar rolstoelervaringen.

Haar openheid oogstte lof bij haar volgers, vertelt Patrisha. De sfeer sloeg om toen mensen negatieve opmerkingen plaatsten over haar rolstoel en haar uitlachten in de comments. “Ik maakte wel eens grapjes over mijn rolstoel en daardoor dachten mensen dat zij dat ook konden doen. Ook mensen waar ik niet mee bevriend was kwamen onder mijn posts comments plaatsen over mijn rolstoel. Dat was zo raar. Als ik grapjes wil maken over mijn situatie, dan doe ik dat. Maar dat betekent niet dat jij dat mag.”

“Ik geef een grote mond, omdat ik dat wil”

“Vroeger vond ik het eng om voor mezelf op te komen, ik durfde bijna geen ‘nee’ te zeggen. Ik ben nu anders. Als iemand iets zegt wat me niet aanstaat, scheld ik die persoon uit. Ik ben niet angstig voor beledigingen. Misschien ben ik drie koppen kleiner omdat ik zit en jij loopt, maar je moet nog steeds naar me luisteren”, aldus Patrisha.

Inspiratiebron
Ze heeft naar eigen zeggen veel van die situatie geleerd. Er volgde een grote schoonmaak, waarna Patrisha’s cirkel kleiner werd. “Ik merkte dat ik beter af was zonder die personen”, zegt ze. “Ik wilde laten zien dat ik ook iemand was, maar ik verloor mijzelf daarin”, vertelt Patrisha. Nu ik ouder ben, vind ik dat niet nodig, dat bewijzen.” Haar geluk zal nooit meer afhangen van wat anderen van haar vinden, beloofde ze zichzelf.

Anderhalf jaar in behandeling bij een psycholoog en een bijzondere inspiratiebron zorgden ervoor dat ze zich aan die belofte kon houden. “Ik bewonder Cardi B enorm”, aldus Patrisha. “Ze is real over haar verleden en is nu succesvol rapper. Ze laat zich door niemand tegenhouden”, legt ze uit.

“Ik ben ook real, zegt Patrisha. “Online kan niet iedereen dat hebben. Sommige mensen vinden het niet kunnen dat ik een uitgesproken mening heb, omdat ik in een rolstoel zit. Ze denken dat ik stoer doe, omdat ik weet dat niemand me wat kan maken. Dat is niet zo. Ik geef een grote mond, omdat ik dat wil.”

‘Ik probeer te kijken naar de dingen die ik wel kan’

Autorijden
Zelfverzekerd durft ze zichzelf nog niet te noemen, al komt haar houding daar wel dichtbij in de buurt. “Ik hou van mezelf en leer mezelf steeds meer te accepteren. Toch kom ik elke dag dingen tegen die ik niet kan, vanwege mijn rolstoel. De kleinste dingen kunnen je al onzeker maken, zeker als mensen ervan uitgaan dat je niks kan. Ik probeer daarom te kijken naar de dingen die ik wel kan. Ik kan autorijden met mijn benen, iets waar ik echt voor gestreden heb. Ik denk dan aan m’n werk – ik hou van werken. Als er iets is dat ik niet kan, dan zorg ik ervoor dat ik het wel kan bereiken.”

In Patrisha’s ogen ziet de toekomst er dan ook rooskleurig uit. Ze heeft onlangs een vast contract gekregen bij haar bijbaantje, is “mentaal sterk” en heeft haar doelen helder voor ogen. Advocaat worden is een van die doelen. “Ik wil graag iets betekenen voor de zwarte gemeenschap en voor ouders en jongeren uit gebroken gezinnen”, vertelt ze.

Tegenwoordig is Patrisha wat minder actief online. Haar focus ligt op haar eigen ontwikkeling, iets wat ze anderen ook toewenst. “Maak jezelf gelukkig en zet jezelf op de eerste plaats. Dat doe ik ook.”

7 reacties op “Patrisha: “Ik geef een grote mond, omdat ik dat wil””

 1. Josephine schreef:

  Wauw! Wat een prachtig sterke dame is ze ook. Zelf ken ik haar persoonlijk niet maar geef af en toe wel eens een opmerking over haar posts. Altijd negatief uiteraard, maar nu lees ik dingen die ik nog niet wist en het maakt me alleen maar nog meer trots! Ze is een schat een verdiend de wereld!

 2. Digra schreef:

  Wauw I love it, I love your energy!!!

 3. Cherish schreef:

  Mooi artikel, trots op jou Patrisha!

 4. Annet schreef:

  Supertrots op jou en he bent een bijzonder mooi mens

 5. Michenu schreef:

  Mooi artikel. Ze is prachtige prachtige sterke vrouw. Lotsss of respect!

 6. Shae shae schreef:

  Mooi verhaal en sterke vrouw??.

 7. Arian schreef:

  Eerste kennismaking prettig mooie vrouw luv itt blijf zoals je bent topper!!
  Liefs Ari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.