Actrice Sarah Janneh: “Ik pak altijd mijn shine”

Met een ondeugende lach verscheurt Sarah Janneh (27) foto’s van ‘perfecte’ vrouwen in een videoclip van kinderprogramma Het Klokhuis. “Pak die shine, gewoon zoals je bent”, zingt ze met pretlichtjes in haar ogen. Deze veelzijdige vrouw staat volledig achter die boodschap, want ze doet alles wat ze wil. “Zolang je in je talent gelooft, komt alles wat je verdient naar je toe.”

Redacteur Elisa Lo-A-Njoe
Foto’s Clara Benecia
Muse Sarah Janneh
Graphic design Sarafina Jozefzoon
Styling Nini Styling
Make-up & Hair Suki Styling
Set assistent Iman Najaffi 
Met dank aan Atelier 3 

Familie
Als een van de vaste gezichten van Het Klokhuis en rollen in televisieserie ANNE+ en musical Fiddler on the Roof is Sarah Janneh alles behalve een onbekende in de Nederlandse film- en theaterwereld. Ze heeft hard gewerkt voor waar ze nu is, vertelt het nieuwste lid van theatergezelschap het Noord Nederlands Toneel (NNT).

Dit najaar mag ze dat hopelijk laten zien, als het Groningse theatergezelschap mag optreden voor publiek. Sarah kijkt er naar uit: “Ik ben blij om deel uit te maken van de familie. Ik wil mezelf blijven uitdagen en bij een vooruitstrevend en vooruitlopend theatergezelschap als het NNT krijg ik ook die kans.”

Van musicalster tot filmster
Sarah wist al op jonge leeftijd dat ze actrice wilde worden. Als tweejarige zat ze bij haar moeder op schoot tijdens muziekles, waar ze meezong met verschillende kinderliedjes. “Liever luisterde ik naar musicalliedjes – liedjes van Paul de Leeuw en Simone Kleinsma. Hun muziek pakte mij meer”, vertelt de actrice. “Ik was zeven toen ik op zangles ging. Vanaf dat moment wist ik dat ik musicalster wilde worden en ging ik ook naar musicalworkshops.”

Op de vooropleiding van het conservatorium in Tilburg realiseerde Sarah dat ze ook gepassioneerd was over acteren. Ze vertrok naar Amsterdam, waar ze werd aangenomen op de kleinkunstacademie. “Na het afstuderen was het moeilijk om in de theaterwereld binnen te komen. “Je wordt natuurlijk negen van de tien keer afgewezen en zeker als je net nieuw in het wereldje bent . Daar moet je mee leren omgaan, maar uiteindelijk ben ik er gewend aan geraakt. Waar ik vroeger 3 dagen met een deken over mijn hoofd in bed lag, kan ik het nu na een dag al wel naast me neer leggen”, vertelt Sarah.

En toen was daar Fiddler on the Roof: een musical over een joodse melkboer en zijn gezin, met Thomas Acda in de hoofdrol als vader Tevye en Sarah als een van zijn dochters. De rol leverde haar een nominatie op voor ‘aanstormend talent’. Ze won de prijs niet, maar de musical zette haar wel op de kaart. Ze kreeg haar eerste filmrol in ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’, recentelijk was ze nog te zien in Piraten van Hiernaast.

Levensrol
Tijdens repetities razen er weleens zenuwen door Sarah heen. “Als acteur ben je je eigen instrument. Ik schijt nog steeds in mijn broek als ik de eerste week repetities heb voor een productie. Er spoken dan allerlei onzekere gedachtes door mij heen, want ik wil het goed doen. Het is niet dat ik als een bang muisje in de hoek zit, maar ik wil gewoon alles eruit halen wat erin zit.”

Als het echt niet meezit, dan kan ze terecht bij haar vrienden. Of ze belt haar moeder, haar grootste supporter. “Mijn moeder is mijn trots. Ze heeft zoveel voor mij gedaan. In alles wat ik doe staat ze achter mij. Mama heeft me alleen opgevoed en keihard gewerkt zodat ik naar het conservatorium kon. Ik ben dankbaar dat ik door haar me heb kunnen ontwikkelen en van mijn passie mijn werk heb kunnen maken.”

Shine
Sarah is ook trots op zichzelf, vertelt ze. “Ik ben altijd mezelf gebleven en dat wil ik ook meegeven aan anderen: als het jouw droom is om zangeres te worden, dan moet je je niet laten tegenhouden door iemand of opgeven als het even niet lukt. Je hebt alle tijd: als het nu niet lukt, dan lukt het wel over drie jaar.”

“Blijf wie je bent. Verander jezelf voor fucking niemand, dat is niet nodig! Schrijf je in voor castingbureaus, doe auditie op een toneelschool. Kijk, lees, ga naar veel theatervoorstellingen en blijf jezelf ontwikkelen. Maar blijf vooral jezelf”, benadrukt de actrice.

“Ik ben nu 27 en heb veel geleerd over mezelf. Ik ben mijn eigen bedrijf nu. Als ik erover nadenk doe ik nu wat ik vroeger wilde doen en nog meer”, roept Sarah enthousiast. “Ik pak altijd mijn shine, waar ik ook ben. Iedereen verdient het om gezien te worden, en ik ook.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.