Ramadan Reflecties: drie moslima’s vertellen over hoe zij de vastenmaand beleven

Saamhorigheid staat centraal in de vastenmaand Ramadan. Van samen bidden in de moskee tot aan gezamenlijke iftars vol lekkernijen. Door de coronamaatregelen zijn deze samenkomsten dit jaar niet mogelijk. Wij vroegen drie moslima’s naar hun belevingen van de Ramadan in quarantaine en hoe zij virtueel voor verbondenheid zorgen tijdens deze maand.

https://www.instagram.com/p/B_wxkwxjCaH/

“Ramadan betekent voor mij verdieping zoeken in islam en mijn band met Allah versterken. Reflecteren, stilstaan en ervoor zorgen dat je de beste islamitische versie van jezelf wordt”, vertelt illustrator Rhaida El Touny (25). “Dit doe ik door elke avond de Koran te lezen met de vertaling erbij en online lezingen bij te wonen. De dagen gaan zo snel aan ons voorbij, we worden continu afgeleid door werk en social media. Daarom is het belangrijk om simpelweg tijd voor jezelf te nemen.”

“De Ramadan vibe is een onbeschrijflijk gevoel: we in this together”

Positieve kennismaking
“Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet veel verschil merk in mijn routine in vergelijking met voor de intelligente lockdown, aangezien ik altijd al veel vanuit huis werk”, vertelt Rhaida. Hoe ervaart zij de Ramadan in quarantaine? “De Ramadan vibe is een onbeschrijflijk gevoel. Je voelt je verbonden met elkaar: we in this together. Het is alleen erg jammer dat we dit jaar geen gezamenlijke iftars en moskeebezoeken kunnen houden.”

illustratie van Rhaida

Rhaida vindt het ook belangrijk om de islam in haar illustraties te belichten. “Ik merk dat niet-islamitische mensen onbedoeld vooroordelen hebben over de islam. Dit wil ik graag wegnemen, door ze op een positieve manier kennis te laten maken met het geloof.” Omdat een deel van haar volgers niet-islamitisch is, begon ze vorig jaar met een Ramadan Quiz op haar Instagram stories. “Het werd meteen een groot succes. Veel mensen stellen vragen uit pure nieuwsgierigheid, bijvoorbeeld of je ook moet vasten wanneer je hoofdpijn hebt. Door deze heersende interesse wil ik graag verdieping creëren en positiviteit verspreiden”, aldus de kleurrijke hijabi.

 

Bakken voor goed doel 
Rena Morad (24) is ook actief op Instagram, waar ze haar eigen baking business genaamd Baked by Rena heeft opgezet. “Ik hang de hele dag met m’n neus boven de brownies, cupcakes, cinnamon rolls en taartjes terwijl ik aan het vasten ben. Ik begrijp dan ook waarom sommige mensen mijn account deze maand even op mute hebben gezet”, vertelt ze lachend.

“Het voelt alsof ik Allah liefde geef door mijn liefde te delen met anderen”

Deze Ramadan doneert Rena 100% van de opbrengsten aan twee goede doelen die zich inzetten voor weeskinderen in Irak, het land waar ze vandaan komt. “Vorige zomer bezocht ik voor het eerst de stad Hilla waar mijn familie vandaan komt: de meest gebombardeerde Iraakse stad. Het raakte me enorm om deze plek, die ik alleen kende van mooie verhalen, in puin te zien.”

De donaties van Rena’s bakactie zullen o.a. aan voedselpakketten en Eid (al-Fitr, in Nederland bekend als het Suikerfeest red.) cadeautjes worden besteed. “Ik heb binnen twee weken al ruim drieduizend euro aan donaties ontvangen. De bestellingen stromen binnen: ik blijf elke dag wakker tot 5 uur ‘s ochtends om te bakken. Het maakt me gelukkig, aangezien ik een doel voor ogen heb en graag iets wil betekenen. Het voelt alsof ik Allah liefde geef door mijn liefde te delen met anderen.”

De band die Rena heeft met de islam is voor haar iets heel persoonlijks, vergelijkbaar met therapie. “Islam geeft mijn mentale gezondheid een boost. Ik word er positiever van in zware tijden: het sleept me door de meest donkere dagen heen. Tijdens deze maand probeer ik me te verdiepen in tafsir, de tekstuitleg van de Koran. Het geeft me vrede om er mee bezig te zijn.”

 

Virtueel vasten verbreken
Dimple Sokartara (27) is de founder van Ivtar, een evenement wat staat voor Indonesische Vegetarische Iftar. De naam is een woordspeling op het Arabische woord iftar, waarmee het verbreken van vasten wordt aangeduid. “Wij spellen het expres met een ‘v’, wat staat voor vegetarisch omdat duurzaamheid een belangrijke pijler is voor ons event. De ‘v’ staat dit jaar ook voor virtueel. Veel mensen voelen zich eenzaam doordat ze geen familie kunnen bezoeken, terwijl saamhorigheid juist centraal staat deze maand. Daarom wilden we het nu digitaal doorzetten.”

Dimple houdt zich naast het event ook bezig met andere activiteiten die in het teken staan van Ramadan. Zo deelt ze samen met haar moeder elke dag maaltijden uit aan mensen onder de hashtag #AYNIF (All You Need Is Food) en met de hashtag #whatsforivtar roept ze mensen op hun vegetarische iftars te delen. Ter inspiratie maakt ze video’s waarbij ze Indonesische gerechten in een vegetarisch jasje steekt. “Je kunt heel veel lekker vegetarisch eten en daarmee bijdragen aan een beter milieu. Binnen de islam is duurzaamheid belangrijk: we moeten goed voor onze aarde zorgen. Helaas wordt dit niet vaak nageleefd, terwijl uit overleveringen blijkt dat de Profeet Mohammed, Vrede zij met Hem, praktisch vegetarisch at.”

“Ramadan is meer dan alleen het niet consumeren. Voor mij draait het ook om maatschappelijke betrokkenheid”

Wat is haar persoonlijke betekenis van de Ramadan? “Zelfreflectie en bezinning”, zegt Dimple. “Los van deze maand zouden we altijd moeten proberen om een beter mens te worden, maar door het veranderde ritme bekijk je alles anders. Binnen deze dertig dagen kijk ik naar zaken die ik wil verbeteren en welke goede daden ik wil verrichten. Ramadan is meer dan alleen het niet consumeren. Voor mij draait het ook om maatschappelijke betrokkenheid.”

Een reactie op “Ramadan Reflecties: drie moslima’s vertellen over hoe zij de vastenmaand beleven”

  1. Rachida Buzhu schreef:

    Bijzondere impressie over een mooie maand die mensen (meer) bezinning, zelfreflectie en liefde brengt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.