Islamitische spreker Abdeen beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag

Abdellatif O., beter bekend als Abdeen, wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Abdeen is een islamitische spreker en koranleraar, maar is vooral bekend van het gelijknamige islamitische Youtubekanaal.

Maar wat hij online predikt staat haaks tegenover wat hij in de dm’s zegt tegen vrouwen. Zijn doelwit? Bekeerde, en soms ook minderjarige moslima’s. Een groep verzamelt bewijs tegen de bekende Youtuber. Zij doen hun verhaal.

Abdeen aan het woord in een moskee en tijdens een straatinterview

Met meer dan 9000 volgers op Instagram en 18.000 abonnees op Youtube is Abdeen geen onbekende naam in de moslimgemeenschap. Door zijn straatinterviews en informatieve islamvideo’s weet hij al jarenlang een jong publiek aan zich te binden. Abdeen is een graag geziene spreker op islamitische events en geeft koran- en Arabische lessen.

Maar er is ook een andere kant van Abdeen. Meerdere vrouwen zeggen seksueel getinte berichten van hem te hebben ontvangen op sociale media. Ook zou hij tijdens zijn lessen seksuele opmerkingen hebben gemaakt.

Op het moment van schrijven heeft Abdeen al zijn socialmedia-accounts gedeactiveerd. In zijn laatste video vertelt hij zijn kant van het verhaal. Hij geeft toe fouten gemaakt te hebben en heeft een boodschap voor de groep die hem wilt ‘schaden’: Allah (swt) zal met hen afrekenen.

“Jij bent toch die hele religieuze guy? Dit strookt toch niet met je waarden?”

De groep waarnaar hij verwijst wordt gevormd door Laila (28), Sabirah (29) en Imane (27). Laatstgenoemde kreeg drie weken geleden een privébericht van Abdeen op Instagram. De volgende dag begon hij een videogesprek, omdat hij haar wilde leren kennen. “Ik zei: ‘Jij bent toch die hele religieuze guy? Strookt dit wel met je eigen waarden?’ Daarna had ik alles gescreenshot en in mijn stories gezet”, zegt Imane.

vlnr: Sabirah, Laila, Imane

De stories waren volgens Imane lacherig bedoeld. Maar toen kwamen de berichten. Meer mensen hadden te maken gehad met Abdeen. “Hij heeft meisjes seksueel misbruikt”, zei er iemand in een privébericht tegen Imane. “Hij stuurt altijd seksueel getinte berichten”, zei iemand anders.

Geschrokken van de verhalen die ze hoorde, besluit Imane haar verhaal te delen op Facebook. De post gaat snel rond en bereikt Laila, die haar vriendin Sabirah tagt, waarna ze beiden de discussie aangaan in de comments met mensen die Abdeen verdedigen. Die energie heb ik nodig, dacht Imane en ze stuurt zowel Laila als Sabirah een bericht om iets met z’n drieën op te zetten. De drie beginnen een besloten Facebookgroep zodat slachtoffers van Abdeen (anoniem) hun verhaal kunnen doen. Niet gauw daarna wordt Imanes post gerapporteerd en verwijderd van Facebook.


screenshots van het gesprek tussen Imane en Abdeen

Vrijkaart
Laila: “Vorig jaar ging ik samen met een vriendin naar een islamitisch event.  Het event ging over trouwen, Abdeen ging er ook spreken. We zaten in de trein toen mijn vriendin me over hem vertelde. Ik kende hem toen nog niet. Hij vroeg foto’s van haar zonder hijab en van verschillende lichaamsdelen. Zij was in shock.”

Laila vervolgt: “Ik heb de dm’s gelezen en het ging er heftig aan toe. Hij wilde met haar afspreken, zover ging hij dus. Mijn vriendin zei dat ze er een mahram bij wilde, waarop hij zei: ‘Waarom zo serieus?'”

“Dus toen ik de post op Facebook had gezien dacht ik: yes, eindelijk”, zegt Laila. “Ik zag dat mannen voor hem opkwamen. En toen kreeg ik een hoge bloeddruk”, grapt ze. Dan serieus: “Ik ben er klaar mee, ze krijgen altijd een vrijkaart.”

Arabische les
De Facebookgroep bestaat nu een paar weken (met 1889 leden) en heeft tientallen berichten binnen gekregen van vrouwen die contact hadden met Abdeen. De verhalen variëren van seksueel getinte dm’s tot aan betasting tijdens koranles. “Hij liet een meisje bij hem op schoot zitten en zei tegen haar: ‘Ik ben imam, ik weet toch wat kan?'”, zegt Sabirah.

“Volgende keer ga ik jou goed aanpakken. Niet zoveel vragen stellen.”

Meestal stuurt hij vrouwen via sociale media een bericht onder het mom van koranlessen. Wie reageert, krijgt al snel persoonlijke vragen. Ook Laila kreeg een dm van Abdeen. “‘Hoe oud ben je? Ben je bekeerd?’ Waarom vraag je dat, dacht ik toen. Red flag.”

Volgens het trio zijn vooral jonge en net bekeerde moslima’s het doelwit van de online persoonlijkheid, omdat zij sneller onder de indruk zijn van Abdeens positie en hem daardoor sneller vertrouwen. “Bekeerlingen hebben ook vaak oprecht interesse om over het geloof te leren en denken dat er nooit iets slechts achter een persoon als hij zit. Voor een bekeerling met weinig kennis en het gebrek aan zelfvertrouwen is iemand zoals Abdellatif al snel iemand waar je tegenop kunt kijken”, zegt Sabirah.


screenshot van iemand die haar verhaal deelt in de Facebookgroep

Vorig jaar sprak Sabirah af met Abdeen, nadat ze advertenties over zijn koranlessen voorbij zag komen. Ze was net bekeerd tot de islam en nieuwsgierig naar Abdeens lesaanbod. Sabirah: “‘Ik ben moeder, ik woon hier met mijn twee kinderen. Kom maar naar mijn huis, voordat ik de kinderen moet ophalen van school’, zei ik tegen hem.

Hij heeft niks gedaan. We hadden alleen een gesprek. Ik ben een nieuwsgierig persoon, dus ik stelde hem vragen over zijn onderneming. Toen hij hier was, was er niks aan de hand. Nadat hij wegging kreeg ik na vijf minuten een sms: ‘Volgende keer ga ik jou goed aanpakken. Niet zoveel vragen stellen.’ Ik had hem daarna geblokkeerd.”


screenshot van een gesprek tussen Abdeen en een bekeerde moslima

Exposed
Het is niet de eerste keer dat Abdeen in opspraak raakt. In 2017 werden er in een Facebookgroep vragen gesteld over de Youtuber, maar daar blijft het bij.

“Dit speelt al vijf jaar”, zegt Laila. Imane vult haar aan: “Je denkt: ik ben de enige en je schaamt je. Ook ben je bang dat jij de schuld krijgt. ‘Die vrouwen gaan zelf er op in, ze roepen het over zichzelf af’, hoor je vaak.” “Ik neem het de slachtoffers niet kwalijk”, besluit Laila.

“Hij is vaker exposed, maar het is nog nooit zo heftig geweest als nu”, zegt Laila. “We hebben meer exposure gekregen. We hebben die Facebookgroep geopend, zoiets is nooit gebeurd. Er kwamen zoveel verzoeken binnen… Veel mensen komen ook voor de sensa(tie red.). Sommige accounts zijn van mannen die in de groep komen om hem te verdedigen.”

screenshot uit een Facebookgroep in 2017

“Waar kunnen de zusters in
onze community terecht?”

Dubbele strijd
Door de Facebookgroep zijn de levens van het trio zelf onder een vergrootglas komen te liggen. Dat, en het verzamelen van bewijsmateriaal valt Laila zwaar. “We krijgen berichten als: ‘Kankerhoer. Waarom help je Imane? Ja, we gaan jullie exposen“, vertelt Laila. “Iemand zei: ‘We hebben jullie foto’s, we gaan jullie op Telegram zetten. Maar ik heb geen foto’s. Ik zou het heel knap vinden als je een foto van mij vindt online”, lacht de student.

“En al mijn foto’s staan al online”, vertelt Imane. “Ik ben al vaker exposed, het raakt me niet meer, maar ik vind het wel jammer.”

Laila: “Je voert twee strijden. Tegen Abdeen, maar ook tegen mensen uit de community die ons aanvallen. Ik weet niet wat ik erger vind. Wat hij heeft gedaan, of de comments”, verzucht ze.

De afgelopen dagen waren ook ontzettend zenuwslopend, vertelt het trio. “Ik wil verandering en dat houdt me op de been”, zegt Sabirah. “Ik heb een dochter. Over een paar jaar kan ze ook een dm krijgen van een man als hij. Dat beweegt me om me in te zetten voor de nieuwe generatie.”

Bewijs
Abdeen is door verschillende mensen uit de moslimgemeenschap op het matje geroepen, waarna hij zijn socialmedia-accounts deactiveerde, heractiveerde en opnieuw deactiveerde. Excuses bleven uit. De groep vroeg aan verschillende mannen uit de gemeenschap om Abdeen aan te spreken op zijn gedrag, maar die liepen op niks uit. Het openbaren van andermans zondes schoot bij veel mensen uit de gemeenschap in het verkeerde keelgat, zegt het trio. En daarom nemen zij het heft in eigen handen.

De vrouwen hebben goede hoop dat er nu wel iets verandert. Het doel is om meer slachtoffers te voorkomen, maar de dames willen ook laten zien hoe belangrijk het is om voor jezelf op te komen. “Het maakt niet uit of je een croptop draagt, een burka of een nikab: gebruik je stem!”, aldus Sabirah.

“Het liefst zie ik hem achter slot en grendel”

Volgens de groep zijn de wanpraktijken van Abdeen slechts het topje van de ijsberg. “Er is geen meldpunt voor dit soort dingen”, zegt Laila. “Waar kunnen de zusters in onze community terecht?”

Tussen het werken en studeren door probeert het trio zo vaak mogelijk te overleggen over wat ze met de beschuldigingen aan het adres van Abdeen moeten doen. “We zijn nu bewijs aan het verzamelen, want we willen dat dit stopt. We gaan het sturen naar alle instanties waar hij bij betrokken is”, vertelt Laila.

Een volgende stap is het doen van aangifte, maar die stap is voor veel meiden te groot, zegt Laila. “Het liefst zie ik hem achter slot en grendel.”, vertelt ze vastberaden. “Maar het is afhankelijk van de meiden of ze die stap willen maken.”

Met het aanleveren van getuigenverklaringen eist de groep dat Abdeen zijn taken binnen de islamitische gemeenschap neerlegt. Ze willen dat hij publiekelijk excuses maakt voor het misbruiken van zijn macht en dat hem zijn podium ontnomen wordt. “We willen dat hij geen lokalen meer kan huren op scholen om lessen te geven en dat zijn Youtubekanaal offline wordt gehaald. Hij moet niks meer kunnen”, zegt Sabirah.

9 reacties op “Islamitische spreker Abdeen beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag”

 1. Mo schreef:

  Zusters,

  Abdeen Is niet te beschrijven wat hij heeft aangericht. Moge Allah hem leiden.

  Sterkte

 2. meysa schreef:

  walgelijk en onacceptabel gedrag , hoe durf je ?

 3. Farah schreef:

  Veelste ziek voor woorden dit. In Sha Allah gaat het jullie lukken om hem achter slot en grendel te krijgen.

 4. Mo schreef:

  Is moeilijk om hem achter slot te krijgen… we zijn in Nederland dus zijn gedrag om vrouwen te versieren mag, daarnaast alles wat ik lees in de screenshots Is wettelijk toegestaan, islamitisch is het anders…

  Maar proberen kan altijd…

  Moge Allah hem leiden,,, en iedereen belonen die voor hem waarschuwt!!!!

 5. Feis schreef:

  Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Tot nu toe is er geen enkel toonbaar bewijs getoond dan een groepje van 3 dames die hem beschuldigd. Ook de screenshots daar blijkt niks mis mee te zijn hij vraagt enkel de ontvanger beter te leren kennen wat zijn intentie ook mag zijn, er is niks seksistisch aan.

 6. Ata schreef:

  Onbegrijpelijk, ik ben in shock.
  Broeders & zusters laat a.u.b. het oordeel over aan Allah subhanahu Wa ta’ala en probeer hem te vergeven. Dit kan het werk van het boze oog zijn of iets anders. Moge Allah hem leiden…

 7. Fatima schreef:

  Goed zo!

  Pak deze mannelijke predators aan die onze religie misbruiken om vertrouwen te wekken en vervolgens toe te slaan. Reach out naar partij NIDA, en belangrijke figuren/social influencers. Laat jullie message viral gaan.

 8. MM2021 schreef:

  Beste zusters,

  Ik ga heel straight zijn. Doe aub kennis op over de islam. Leer over de fundamenten eerst en niet meteen jumpen naar die stoere moslimbroeder op een wit paard. En wees standvastig; wees niet z naïef. Ookal ben je een bekeerling, als je maar 0,1% kennis had van de religie zou je s.w.s nooit reageren op een DM. De islam is geen spirituele houvast voor dames die het zwaar hebben gehad in hun jeugd. Welnee! De islam is de religie die is verkozen door Allah, Heer van het universum.
  De islam is de middenweg. Kijk naar al die naïeve zusters die zijn afgereisd naar Syrië of die vallen voor jihadi-types. Dat komt door gebrek aan kennis en romanticisme. Nogmaals doe kennis op. Het hoeft niet bij een live-docent. Je hebt genoeg videomateriaal van betrouwbare studenten van kennis op YouTube.
  Moge Allah het ons allemaal vergemakkelijken en ons behoeden tegen alle soorten van het kwaad.

 9. Anonieme zuster schreef:

  Hij heeft mij net een bericht gestuurd subhanallah, ik heb dit wel vaker gehoord maar is hij nog steeds zo ? ik ben een beetje bang geworden door dit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.